Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: I. Matovič sa snaží zneužiť učiteľov v predvolebnom boji

Na snímke predseda NRSR Peter Pellegrini Foto: TASR/Andrej Galica

Líder hnutia OĽaNO si na druhej strane myslí, že je vhodné, aby sa učitelia zaujímali o veci verejné.

Bratislava 13. januára (TASR) – Učitelia by mali byť aktívni a kandidovať do parlamentu, aby menili veci tam, kde sa tvoria zákony. Ich zastrašovanie vládnymi predstaviteľmi je odsúdeniahodné. Na margo utorkových (12.1.) vyjadrení predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministra školstva Juraja Draxlera (nom. Smer-SD) to uviedol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

"Myslíme si, že je vhodné, aby sa učitelia zaujímali o veci verejné, aby kandidovali a že naozaj nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali učiteľov, odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a za to, že si povedali, že už nebudú počúvať reči, ale reálne vstúpia do politiky a zabojujú tam, kde sa zákony menia," uviedol na dnešnom brífingu Matovič. Zastrašovanie zo strany vládnych predstaviteľov podľa Matoviča spočíva v tom, že odhovárajú ľudí, aby boli aktívni. "Ak budú aktívni, tak my vás ohovoríme, toto je to zastrašovanie," vysvetlil Matovič.

Učitelia podľa jeho slov 46 mesiacov od vlády čakali, že splní sľuby. "Teraz sa ozvali a majú na to plné právo," dodal Matovič. Zároveň vyzval rodičov, aby zvážili, či učiteľov v tomto ich úsilí nepodporia. Pridať by sa podľa neho mohli aj vysokoškolskí študenti.

Na snímke líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič.
Foto: TASR - Andrej Galica
Podľa líderky kandidátky OĽaNO-NOVA Veroniky Remišovej vláda dala učiteľom "vianočný darček", keď pred Vianocami podpísala zmluvu na aktualizáciu digitálneho učiva za 20 miliónov eur. "Vláda dlhodobo tvrdí, že nemá peniaze na lepšie ohodnotenie učiteľov a pritom vynakladá desiatky miliónov eur na zbytočné projekty s pochybnou pridanou hodnotou," dodala. Stačí si podľa jej slov pozrieť ukážky z digitálneho učiva.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Draxler v utorok uviedol, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je politicky motivovaná aktivita. "Jeden z organizátorov tejto akcie sa ani netají tým, že cieľom tejto iniciatívy je znížiť preferencie strany Smer-SD," uviedol šéf rezortu školstva. Učiteľov vyzval, aby sa nenechali ovplyvniť touto politickou aktivitou. V podobnom duchu reagoval aj predseda parlamentu Pellegrini, ktorý vyzval učiteľov, aby nepodľahli politickým tlakom a nedali sa vtiahnuť do politického boja niektorých politických strán.

P. PELLEGRINI: I. Matovič sa snaží zneužiť učiteľov v predvolebnom boji

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič sa dnešnou tlačovou konferenciou priznal k tomu, že je spoluorganizátorom a spolupodporovateľom štrajku učiteľov. Snaží sa zneužiť učiteľov v predvolebnom boji, aby získal viac percent. Na margo dnešných vyhlásení opozičného politika to uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Ide evidentne o snahu tejto politickej strany zneužiť učiteľov v predvolebnom boji," uviedol dnes Pellegrini. Podľa jeho slov Matovič v rokoch 2010 až 2012, keď bol súčasťou vládnej koalície, nespravil pre učiteľov nič. Počas dvoch rokov neprišlo ani k zvýšeniu platov učiteľov. "Nezaregistroval som ani jednu aktivitu z jeho strany, ktorou by vládu tlačil do rozhodnutia, ktoré by malo zlepšiť postavenie pedagógov na Slovensku," dodal predseda parlamentu.

Matovič dnes povedal, že vládni predstavitelia zastrašujú učiteľov a odhovárajú ich od toho, aby boli aktívni. "Myslíme si, že je vhodné, aby sa učitelia zaujímali o veci verejné, aby kandidovali a že naozaj nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali učiteľov, odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a za to, že si povedali, že už nebudú počúvať reči, ale reálne vstúpia do politiky a zabojujú tam, kde sa zákony menia," povedal dnes líder hnutia OĽaNO.

Predseda parlamentu odmietol akékoľvek obvinenia, že zastrašuje pedagógov. "V žiadnom prípade. Ale mojou úlohou ako predsedu Národnej rady SR je upozorniť na to, aby nenaleteli niektorým politikom, ktorí sa snažia z tejto situácie vytĺcť politicky kapitál. Dnes sa na stranu štrajku postavil človek, ktorému na školstve nikdy, ale nikdy nezáležalo," dodal Pellegrini.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) v utorok (12.1.) uviedol, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je politicky motivovaná aktivita. "Jeden z organizátorov tejto akcie sa ani netají tým, že cieľom tejto iniciatívy je znížiť preferencie strany Smer-SD," uviedol šéf rezortu školstva. Učiteľov vyzval, aby sa nenechali ovplyvniť touto politickou aktivitou. V podobnom duchu reagoval aj predseda parlamentu Pellegrini, ktorý vyzval učiteľov, aby nepodľahli politickým tlakom a nedali sa vtiahnuť do politického boja niektorých politických strán.