Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. KONDRÓT: Novela o významných investíciách je dobrá, bude prínosom

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novelu pripravila trojica poslancov vládneho Smeru Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro.

Bratislava 21. júna (TASR) – Novela zákona týkajúca sa významných investícií je urobená dobre a bude prínosom. Vyhlásil to jeden z predkladateľov právnej normy, poslanec NR SR za Smer-SD Maroš Kondrót. "S tým, ako je zákon urobený, aj s pozmeňujúcimi návrhmi, som spokojný," konštatoval na záver štvrtého rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR.

K novele sa dnes v parlamente vzniesla kritika opozície a debata zamestnávala poslancov takmer celý deň. Podľa opozičných poslancov berie novela právomoci obciam a mestám pri rozhodovaní o výstavbe významných investícií a rozširuje možnosti štátu pri vyvlastňovaní.

Kondrót však kritike oponoval s tým, že novela sa vyvlastňovania vôbec nedotýka. K vyvlastňovaniu sa podľa neho práve pripravuje nový vyvlastňovací zákon, ktorý prejde širokým pripomienkovým konaním. "Tam sa môžete realizovať a tam môžete dať relevantné pripomienky," adresoval Kondrót opozícii.

Zároveň doplnil, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) akceptuje filozofiu zákona a že podobný postup sa používa aj v okolitých krajinách, napríklad v Českej republike či Poľsku, alebo Maďarsku.

Kondrót zákon plénu predložil spolu s ďalšími dvomi kolegami zo strany Michalom Bagačkom a Františkom Petrom. O právnej norme by sa malo v parlamente hlasovať v utorok 25. júna. V novele chce trojica zákonodarcov zo Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur.

Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

V rokovaní budú poslanci pokračovať v utorok 25. júna o 9.00 h. Na rad by sa mala dostať prezidentom vrátená novela Trestného zákona, ktorá upravuje trestnoprávnu zodpovednosť lekárov a znižuje tresty za drogy.

Novela o významných investíciách možno skončí na Ústavnom súde
Pavol Hrušovský
Foto: TASR/Martin Baumann
Novela zákona týkajúca sa významných investícií možno skončí na Ústavnom súde SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to pripustil predseda klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý vidí v právnej norme protiústavné prvky a odmieta ju.

"Po definitívnom odsúhlasení a zverejnení v Zbierke zákonov posúdime z hľadiska ústavného a zákonného obsah schválenej novely a rozhodneme sa," uviedol Hrušovský s tým, že napadnutie právnej normy na Ústavnom súde SR je jedna z možností. Hrušovský vidí v zákone najväčšie riziko v tom, že sa "verejný záujem, ktorý sa musel dokazovať, mení na termín významná investícia, o ktorej má rozhodnúť vláda administratívnym postupom".

O právnej norme rokujú poslanci NR SR v druhom čítaní, diskutovať o nej začali dnes ráno. Do rozpravy je prihlásených ešte 10 poslancov. Opozícia kritizuje nielen to, že zákon berie právomoci samosprávam, ale aj spôsob, akým sa právna norma dostala do parlamentu. Opoziční poslanci hovoria o vyvlastňovaní a nazdávajú sa, že s takýmto zákonom mala prísť vláda, a nie členovia zákonodarného zboru.

Hrušovský takýto spôsob podávania závažných zákonov označil za trik. "Na všetky rozhodnutia, ktoré môžu vládu postaviť do konfrontácie s verejnosťou alebo jej môžu spôsobiť zníženie popularity, využíva vláda poslancov," vysvetlil kresťanský demokrat. Prekáža mu, že sa tým obchádza riadne pripomienkové konanie, v rámci ktorého by sa k zákonu mohli vyjadriť nielen poslanci, ale aj verejnosť.

Matovič: Novela o významných investíciách odoberá právomoci obciam

Igor Matovič
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Najväčším problémom novely zákona týkajúcej sa významných investícií je odoberanie právomocí mestám a obciam zasiahnuť do vyvlastňovacieho či územného a stavebného konania pri výstavbe akýchkoľvek významných investícií. V úvode štvrtého rokovacieho dňa 21. schôdze to vyhlásil opozičný poslanec za OĽaNO Igor Matovič.

Novelu pripravila trojica poslancov vládneho Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro a v súčasnosti sa nachádza v parlamente v druhom čítaní. "Páchate veľmi veľké zlo najmä nad kompetenciami obcí a na ľuďoch, ktorí vlastnia pozemky," kritizoval Matovič. Ak si vláda povie, že je nejaká stavba významnou investíciou nad 100 miliónov eur, ľudia už nebudú môcť podľa poslanca proti nej nič urobiť.

"Ak sa budú ľudia napríklad v Detve búriť proti bani, absolútne si nepomôžu," doplnil. Novela totiž podľa jeho slov presúva kompetencie v prípade vyvlastňovacieho, územného a stavebného konania na úradníka v krajskom stavebnom úrade. Zaujímalo by ho, na aký konkrétny projekt je toto chystané.

Oponovali mu však poslanci Smeru-SD. "Nie je to chystané na žiaden konkrétny projekt," uviedol jeden z predkladateľov zákona Maroš Kondrót. Jeho stranícky kolega Zoltán Daniš doplnil, že Matovičove vyjadrenia sú "demagógiou" a "táraninami". Pri diaľniciach a rýchlostných cestách už totiž obce podľa jeho slov nemajú možnosť zasahovať do územného konania od prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Kým sa obce k tomu vyjadrovali, výstavba sa predražovala, pretože k nej žiadali dopĺňať napríklad budovanie ihrísk. Bolo nutné k tomu pristúpiť," opísal.

V novele chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur. Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.


Opozícia vyzýva primátorov za Smer, aby sa ozvali proti zmenám vo vyvlastňovaní

Primátori a starostovia za Smer-SD, ktorí sedíte v parlamente, kolegovia zo strany vám berú právomoci pri výstave významných investícii, vyjadrite sa k tomu. Takto vyzvali členov vládnej strany poslanci z opozičných radov. O kompetencie ich má podľa opozície odobrať novela zákona týkajúca sa významných investícií.

"Ak sa k tomuto nevyjadríte, tak ste tu naozaj len biele kone dosadené Robertom Ficom," vyhlásil dnes v rámci diskusie o návrhu v Národnej rade (NR) SR Július Brocka (KDH). Podľa vlastných slov len nechápavo krúti hlavou nad dvoma prekladateľmi zákona, Michalom Bagačkom a Františkom Petrom. Prvý z nich je primátorom Hnúšte a druhý starostom obce Ploské.

"Primátori a starostovia, vy rozumiete, čo predkladáte?" pýtal sa Brocka. Na reakciu zároveň vyzval aj ďalších primátorov za Smer-SD, napríklad Igora Chomu zo Žiliny či Janu Vaľovú z Humenného.

Podobne apeloval na poslancov Smeru-SD aj Zsolt Simon z Mosta-Híd. Chcel by, aby vystúpil aj primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD). "Neviem, ako sa budú správať, keď vláda rozhodne, že pri nich postaví kasíno alebo spraví ropovod," podotkol Simon.