Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovičova chudobná vdova žila v Čechách, odfotili ju v čakárni

Igor Matovič ukazuje na tlačovej konferenciu fotografiu chudobnej vdovy. Foto: Tablet.TV

Chudobná vdova, ktorej fotku používa Igor Matovič nie je Slovenka, nežije na Slovensku a so slovenskými energiami nemá nič spoločné.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk) - Babička, ktorej fotku používa poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) ako chudobnú vdovu s minimálnou spotrebou vody žila v Čechách v obci Vnorovy v okrese Hodonín. Informuje o tom portál hnonline.sk na svojej internetovej stránke.

"Ak si do Googlu zadáte heslo ´babička´, Matovičovu chudobnú vdovu nájdete ako prvú fotku. Bola nahraná na český portál rajce.idnes.cz. Podľa údajov na tomto webe by mal byť jej autorom Lubomír Kovařík," upozorňuje portál s tým, že fotka mala byť pridaná na český portál 7. apríla 2011.
Fotografia babičky, ktorú na český portál rajce.idnes.cz nahral fotograf L. Kovařík v roku 2011.
Foto: rajce.idnes.cz - Lubomír Kovařík


Autor fotografie k nej vtedy napísal: "Dnes som behal po doktoroch a v jednej čakárni sedela babička ako z rozprávky. Pochádza z Vnorov (Vnorovy sú obec v Česku v okrese Hodonín v Juhomoravskom kraji, pozn. red.) a má 86 rokov.“

Matovič pre HN reagoval, že bližšie informácie o pôvode fotografie nemá, že ju dostal od grafika a asi pochádza z jeho fotobanky.

Premiér Robert Fico dnes reagoval, že podľa jeho informácií ide o pani, ktorá už nežije, zomrela v roku 2013. Za zneužitie fotografie českej občianky sa už ospravedlnil českému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi.