Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

OĽaNO kritizujú predaj podielu SPP, Smer ich posiela na psychiatriu

Igor Matovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry SPP, ku ktorej dôjde pri predaji 49-% podielu českým akcionárom, má byť 100-% vlastníctvo SPP štátom, ale bez jeho dcérskych spoločností.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stojíte na zlej strane, tam sa Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nepredával. Matovičovcom to oznámil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v reakcii na ich transparenty k predaju podielu SPP českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EHP).

"Pri SPP páchate vlastizradu", "SPP patrí ľuďom a nie žralokom", "Komu slúžite?", s takýmito nápismi sa postavili poslanci OĽaNO k rečníckemu pultu v rokovacej sále, keď išiel Kaliňák rečniť v rámci Hodiny otázok. Stáli na strane oproti kreslám patriacim poslancom Smeru-SD. Kaliňák ich upozornil, že SPP sa predávalo napravo, za vlády Mikuláša Dzurindu, teda pravice.

Obyčajní si Kaliňákovu reakciu nevšímali, pokračovali v držaní transparentov. Poslanci Smeru-SD nenechali s odpoveďou na seba dlho čakať. Postavili sa ku Kaliňákovej pravici, tiež pred rečnícky pult a v rukách držali ručne napísané odkazy "OĽaNO na detektor" a "OĽaNO na psychiatriu".

Vláda schválila v stredu (12. 12.) návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B. V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti eustream. Dokument počíta s tým, že 49-% podiel SPP pôjde českej spoločnosti EPH. V súčasnosti ho vlastní francúzsky GDF Suez International SAS a nemecký E.ON Ruhrgas International GmbH prostredníctvom Slovak Gas Holding B.V (SGH).

Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry SPP, ku ktorej dôjde pri predaji 49-% podielu českým akcionárom, má byť 100-% vlastníctvo SPP štátom, ale bez jeho dcérskych spoločností. Matovičovci žiadali, aby 49-% podiel v SPP kúpila vláda. Keďže sa tak nestalo, Igor Matovič žiada vysvetlenie.