Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Matovičovci podporujú štrajk učiteľov, radia nezľaviť z požiadaviek

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec Peter Pollák zdôraznil, že v školstve treba prestať experimentovať.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) podporujú štrajk učiteľov, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 13. septembra. Pedagógov zároveň vyzývajú, aby nezľavili zo svojich požiadaviek, vládu zasa, aby konečne začala poriadne riešiť problémy v školstve.

"Plne podporujem svojich kolegov učiteľov v ich štrajku a ich požiadavkách. Problémy v školstve sú enormné a dlhodobo sa neriešia a preto je potrebné prikročiť aj k upozorňujúcim opatreniam," povedal dnes v parlamente poslanec a stredoškolský učiteľ Richard Vašečka (OĽaNO), ktorý pokladá štrajk za vhodný.

Zdôraznil, že pri ňom nejde len o platy učiteľov, ale aj o celú koncepciu a deti. Štrajkujúcim učiteľom Vašečka odporučil, aby nezľavili zo svojich požiadaviek a pokiaľ tento štrajk nezaberie, aby zvážili aj jeho ostrejšie formy. Vládu obyčajný poslanec vyzval, aby brala protest učiteľov "s plnou vážnosťou" a aby problémy v školstve riešila. "Má na to mandát," vyhlásil Vašečka.

Ministerstvo školstva by podľa neho malo stiahnuť svoje návrhy noviel školských zákonov, o ktorých má parlament na tejto schôdzi rozhodnúť. Tvrdí, že problémy neriešia. Vašečka by bol za to, aby sa návrhy prerobili aj v spolupráci so všetkými dotknutými stranami.

Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) zdôraznil, že v školstve treba prestať experimentovať. Podporuje štrajk učiteľov aj zvýšenie ich platov. "Nie je možné vychovávať deti za mzdy, ktoré sú neadekvátne," vyhlásil. Obyčajní zároveň pozvali zástupcov štrajkujúcich učiteľov do parlamentu.