Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matovičovci sú za jasné informovanie ľudí pri audiotextových volaniach

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Matovičovci chcú takýmto krokom ľudí uchrániť od situácií, aké sa často stávajú v súčasnosti.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Pri volaniach na audiotextové čísla by mali operátori jednoznačne informovať ľudí o tom, že ide o spoplatnenú službu a koľko stojí volanie na takéto číslo. Tvrdia to poslanci za Obyčajných ľudí a Nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič, Igor Matovič, Erika Jurinová a Martin Fecko. Na najbližšiu schôdzu parlamentu tak predkladajú návrh zákona o elektronických komunikáciách, ktorý takúto povinnosť pre operátorov zavádza.

"Po zmene budú operátori jednoznačne zaviazaní k tomu, aby pred spoplatnenou službou v telefóne zaznela hláška o tom, že ide o platenú službu," opísal pre TASR jeden z predkladateľov zákona Jozef Viskupič. V súčasnosti platný zákon nie je podľa jeho slov jednoznačný, operátori sa tak tejto povinnosti vyhýbajú.

Po novom by však mali byť ľudia jasne a presne informovaní aj o minútovej tarifikácii za volania na audiotextové čísla. V telefóne, ešte pred spustením hovoru, by im tak odznela hláška, akú v súčasnosti poznajú napríklad pri volaniach do siete iného mobilného operátora. V nej by im operátor oznámil, že ide o hlasovú službu a uviedol by tiež cenu za minútu volania na toto číslo.

Matovičovci chcú takýmto krokom ľudí uchrániť od situácií, aké sa často stávajú v súčasnosti. Keď si dá napríklad firma inzerát do novín, že ponúka prácu a ľudí nabáda k tomu, aby zavolali na uverejnené číslo. "Ľudia na číslo zavolajú, informujú sa o možnej práci, čo istý čas trvá a zatiaľ je pre nich hovor spoplatňovaný," priblížil Viskupič. V prípade, že parlament zákon schválil, nadobudol by účinnosť od januára 2013.