Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Počasie zasiahlo aj do maturít z maďarského a ukrajinskéhko jazyka

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Maturity z maďarského a ukrajinského jazyka sa prekladajú na pondelok.

Bratislava 15. marca (TASR) - Maturitné skúšky z maďarského a ukrajinského jazyka, ktoré sa mali konať dnes, budú v náhradnom termíne v pondelok 18. marca.

Rozhodlo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR na základe mimoriadne nepriaznivej poveternostnej a dopravnej situácie.

Ako spresnil hovorca rezortu Michal Kaliňák, na pondelok sa prekladá externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky z maďarského jazyka a literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry. "Časový priebeh bude podľa pôvodného harmonogramu," uviedol Kaliňák a ubezpečil, že ide o technické opatrenie, ktoré nebude mať žiadny negatívny dopad na priebeh maturitnej skúšky.

Poveternostná situáciu skomplikovala situáciu na školách

Poveternostné podmienky dnes poriadne skomplikovali situáciu aj na stredných školách v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Najhoršia situácia je v Kežmarku, kde je dnes zatvorených všetkých päť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Študenti sa dnes nedostali ani do Čaklova na tamojšiu Spojenú školu a zatvorené je aj Gymnázium vo Vranove nad Topľou.

"Paradoxná situácia naopak nastala v Prešove na Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským. Hoci písomné maturity všetky školy ukončili včera, práve tu sa dnes mala konať maturita z ukrajinského jazyka. Všetci žiaci sa napriek nepriaznivému počasiu dostavili na plánovanú maturitnú skúšku," informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ministerstvo školstva ju však presunulo na pondelok 18. marca vzhľadom na mimoriadne zlú situáciu na juhu Slovenska, kde sa dnes zase mali písať maturitné písomky z maďarského jazyka.

"Je to škoda. Hoci my sme na maturity dnes pripravení, blokujú nás spoločné témy, ktoré musia byť vyhlásené v rovnakom čase. Všetci naši maturanti sú v škole a nechcú ísť preč," potvrdil pobavene Igor Andrejčák, riaditeľ jedinej strednej školy s vyučovacím ukrajinským jazykom na Slovensku.

V dnešný deň zostali zatvorené i dva hrady v pôsobnosti krajskej samosprávy. Hrad Kežmarok je dnes pre verejnosť zatvorený a rovnaká situácia je i v Starej Ľubovni. "Hoci ráno sa naši pracovníci do expozícií skanzenu i hradu prebrodili, návštevníci by sa museli vyzbrojiť lopatami a dobrou kondíciou, aby sa k nám dnes dostali," zažartoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Situácia na cestách celého Prešovského kraja je mimoriadne nepriaznivá. Hoci cestári nasadili všetku techniku, v kraji je neprejazdných 16 úsekov ciest. Správa a údržba ciest PSK odporúča vodičom, aby vyšli na cesty len v najnevyhnutnejších prípadoch.

KOŠICE: Na mnohých školách v kraji museli pre kalamitu zrušiť vyučovanie

Snehová a veterná kalamita dnes v Košickom kraji spôsobila, že mnoho detí, ale aj učiteľov sa nemohlo ráno dostať do škôl. Vyučovanie tak v nich museli zrušiť. Postihlo to najmä stredné, základné, ale aj materské školy, kam deti vo väčšej miere dochádzajú z iných obcí.

Nevyučovalo sa napríklad na Gymnáziu v Trebišove, pre zaviate cesty nemohla prísť do práce ani riaditeľka. "Neučí sa, došlo nám len 30 percent detí, chýbali nám aj učitelia, ktorí nedošli," uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľky Anna Sokolová.

Vyučovanie museli zrušiť aj na Základnej škole s materskou školou v Slanci (okres Košice - okolie). "Škola dnes nevyučuje, neprišli nám žiaci, vôbec neprišli z Kalše, tá je odrezaná od sveta, celé je to tam zaviate. Chýbali nám aj učitelia," skonštatovala riaditeľka školy Helena Štibelová. V rámci materskej školy prišli ráno len dve deti. Riaditeľka však bola dnes so žiakmi na chemickej olympiáde v Ždani. "Tú ani kvôli kalamite nezrušili," dodala.

Lepšia situácia bola na košických školách, ktoré majú nízky počet dochádzajúcich. Výučba prebiehala napríklad na Gymnázium na Poštovej ulici v centre mesta. Ráno ani tam však neprišla zhruba polovica študentov. "Postupne prichádzali na ďalšie hodiny, boli ale aj takí, ktorí neprišli vôbec. Akurát volala upratovačka z Hyľova, že nemôže prísť, lebo s autobusom uviazli a čakajú na frézu," uviedol pre TASR riaditeľ Marián Ružička.