Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na informačný systém technických kontrol zaútočili hekeri

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prišlo aj k pokusu o manipuláciu s bezpečnostným certifikátom.

Bratislava 24. mája (TASR) - Na informačný systém technických kontrol (TK) vo štvrtok zaútočili anonymní útočníci. Ministerstvu dopravy to oznámil správca informačného systému technických kontrol. Ten zaznamenal útok typu DDoS a prišlo aj k pokusu o manipuláciu s bezpečnostným certifikátom, ktorý sa podarilo odraziť. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká.

"Systém je spomalený, pretože prebiehajú ďalšie ataky. Akonáhle skončí táto situácia, očakávame normalizáciu celého systému. Predpokladáme, že systém sa ešte dnes stabilizuje," uviedla Ducká. Na informačný systém TK podľa nej zaútočili hekeri vo štvrtok približne o 09.00 h, dôsledkom čoho došlo k zaťaženiu servera a spomaleniu prevádzky systému.

MDV urobilo viaceré opatrenia na bezproblémový nábeh staníc technickej kontroly na zmeny, ktoré priniesol nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. “Informačné systémy TK a emisných kontrol od začiatku týždňa až do útoku neznámych útočníkov fungovali. Potvrdzujú to aj čísla o počte uzatvorených technických kontrol," informovala hovorkyňa rezortu.

Dodala, že do tohto času bolo uzatvorených od pondelka (21.05.) 17.633 technických kontrol. V priebehu pondelka bolo skontrolovaných 2339 vozidiel, v utorok 5215, v stredu 6535 vozidiel a vo štvrtok do 14.56 h celkom 3544 vozidiel. Bežný priemer je 5000 vozidiel denne, uzavrela Ducká.