Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Zrušenie Mečiarových amnestií podporuje 60 poslancov NR SR

Vladimír Mečiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh zatiaľ nebol oficiálne predložený, očakáva sa to koncom nasledujúceho týždňa.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Viac ako 60 poslancov reagovalo na list podpredsedu Národnej rady (NR) SR a predsedu KDH Jána Figeľa, v ktorom ich vyzýva na zrušenie Mečiarových amnestií.

Návrh zatiaľ nebol oficiálne predložený, očakáva sa to koncom nasledujúceho týždňa. TASR informoval hovorca KDH Matej Kováč.

Podľa Figeľa by sa týmto otvorili dvere spravodlivosti, aby mohla účinne konať. Ako píše v liste, zastavenie trestných stíhaní politickou mocou narušilo právnu istotu na Slovensku. Teší ho preto široká podpora zo strany opozičných poslancov, ktorí pozitívne reagovali na jeho list.

"Šesťdesiat signatárov legislatívneho návrhu, to je rekord v doterajšej parlamentnej praxi na Slovensku. Teraz je na ťahu vládna väčšina. Smer-SD môže rozviazať ruky spravodlivosti alebo nechať prípad hrubého zneužitia štátnej moci naďalej nedotknuteľným," uviedol Figeľ. Zároveň pripomenul slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý amnestie označil za morálny suterén.

O zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998 sa KDH usiluje dlhodobo. Návrh bol podaný na rokovanie parlamentu niekoľkokrát. Poslanci mali túto problematiku na stole naposledy v decembri 2012. KDH vtedy neúspešne navrhovalo uznesenie, ktorým by parlament amnestie odsúdil. Vo vyhlásení mal parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti. V texte tiež malo byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia Slovenska zosnovali a uskutočnili. Opozícii však chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico totiž tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, avšak z právneho hľadiska nezrušiteľné.