Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najťažším obdobím pre slovenskú diplomaciu bola Mečiarova éra

Vladimír Mečiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa bývalých ministrov zahraničia bol rozhodujúcim rok 1997 kedy sa v Madride rozhodlo o rozšírení NATO. Slovensko sa ani len nespomenulo.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ako aj jeho predchodcovia Eduard Kukan a Pavol Demeš sa zhodujú, že najťažším obdobím pre slovenskú zahraničnú politiku bola Mečiarova éra.

"Vtedy sme začali vypadávať a postupne aj vypadli z eurointegračných a transatlantických procesov a na Slovensku sa diali veci, ako bol únos prezidentovho syna alebo zmarené referendum," priblížil pre TASR Lajčák.

Za najhorší rok označil rok 1997. Vtedy sa v Madride rozhodlo o rozšírení NATO. Pozvánku dostali tri štáty Vyšehradskej štvorky – Maďarsko, Česko a Poľsko, ktoré sa v roku 1999 stali jeho členmi. "Slovensko sa v Madride ani nespomenulo," dodal. Rovnako luxemburský summit EÚ v roku 1997 rozhodol o otvorení prístupových rokovaní pre šesť krajín. Týkalo sa to našich troch susedov z V4, ale Slovenska nie. "Pre mňa osobne to bol najhorší rok v celom našom úsilí a ak sa hovorí, že všetko zlé je na niečo dobré, tak verím, že to bol rok, ktorý nás naštartoval. Vtedy sme si povedali, že takto to ďalej ísť nemôže. Nakoniec sme všetkých našich susedov nielenže dobehli, ale v mnohých ohľadoch aj predbehli," poznamenal Lajčák.

Aj trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan považuje za najťažšie obdobie pre Slovensko a slovenskú diplomaciu vládnutie Vladimíra Mečiara. "Boli sme čiernou dierou v Európe a skoro až vylúčení z diania medzinárodných demokratických organizácií," konštatoval.

Podľa neho sa problémy môžu vyskytnúť v ktorejkoľvek dobe, ale zatiaľ nikdy to nebolo také dramatické ako vtedy. "Rozhodne to bola po rozdelení Československa pre Slovensko najzložitejšia situácia, a to nielen pre krajinu, ale aj diplomatov, ktorí ju reprezentovali v zahraničí," uviedol pre TASR.

Bývalý minister medzinárodných vzťahov SR v rokoch 1991 až 1992 Pavol Demeš označil éru mečiarizmu za absurdnú z vnútropolitického, ale aj zahraničnopolitického hľadiska. "Vladimír Mečiar bol ďaleko za rámec štandardnej slušnej politiky. Tlak vyvíjaný na diplomatov, aby absurditu interpretovali ako normálnosť, sa jednoducho nedal realizovať. Diplomacia v tom období robila, čo mohla, aby sme zachovali dekórum, aby sme ukázali svetu, že nie každý Slovák je ako Mečiar," ozrejmil s tým, že po tom, ako jeho éra Slovensko zdržala, prišla fáza dobiehania, keď muselo dohnať všetky reformy a splniť predvstupové kritériá.