Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: MEČIAR: Zmluva medzi SR a Maďarskom vylučuje nepriateľstvo

Vladimír Mečiar počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru SR. Trenčianske Teplice, 16. marca 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom pomohla slovensko-maďarským vzťahom. Tvrdí to jeden z jej tvorcov, bývalý premiér Vladimír Mečiar.

Bratislava 17. marca (TASR) - Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom pomohla slovensko-maďarským vzťahom. Tvrdí to jeden z jej tvorcov, bývalý premiér Vladimír Mečiar. "Aj ten najtvrdší slovenský nacionalizmus stratil vzduch z plachiet a vzťahy sa zastabilizovali," povedal Mečiar.



Dokument podľa neho zaručuje štátom a ich menšinám pokojné spolunažívanie. Aj po 20 rokoch od podpisu zmluvy (19.3.1995) má základná zmluva podľa Mečiara svoj zmysel. "Je niečo iné, čo by ju mohlo nahradiť? Na nacionalizme ľahko navodiť emócie a vytvoriť konflikt. A toto je regulatív, ktorý bol, a aj dodnes je regulatív, ktorý mnohé iné krajiny nemajú," uviedol pre TASR.

Podľa Mečiara nie je treba zmluvu meniť, hoci sa objavujú názory, že už je v niektorých častiach neaktuálna. "V politike platí zásada, ak nemáš lepšie riešenie, nerob žiadne. Kým sa neukáže niečo lepšie, netreba meniť. Je tu základ, na ktorom je postavená celá pyramída vzťahov, a ak pohnete základným kameňom, je ohrozená celá stavba. Tá zmluva vzťahom aj s menšinami prospieva, nikomu neškodí," zdôraznil.



Základná zmluva podľa Mečiara vylučuje nepriateľstvo, má mechanizmus na riešenie konfliktov a zaručuje štátom aj menšinám v týchto štátoch pokojné nažívanie. Ak by nebola prijatá, hrozil by ešte väčší nárast extrémizmu. "Aj na Slovensku boli extrémisti, ktorí si želali ozbrojený konflikt," poznamenal s tým, že jeho vláda si ozbrojené konflikty neželala.