Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. FICO: Zrušenie Mečiarových amnestií posúva politiku na novú úroveň

Predseda Smer-SD a premiér Robert Fico (uprostred), predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko (vľavo) a predseda Most-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár počas vyhlásenia lídrov koaličných strán na tému Mečiarových amnestií na Úrade vlády SR v Bratislave 5. apríla 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa premiéra môže byť tento krok signálom, že existujú témy, ktoré idú nad rámec koalično-opozičného zápasu.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Dnešné hlasovanie v Národnej rade SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií je mimoriadne dôležité z pohľadu formovania politickej kultúry. Na pôde Úradu vlády to dnes uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Lídri koaličných strán predstúpili s vyhlásením k aktuálnemu dianiu v slovenskom parlamente, ktoré by malo o 17.00 h vyústiť v hlasovanie o prijatí uznesenia, ktoré zruší amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

Podľa premiéra môže byť tento krok signálom, že existujú témy, ktoré idú nad rámec koalično-opozičného zápasu. Poďakoval za konštruktívnu spoluprácu partnerom v koalícii a zároveň privítal konštruktívny postoj opozície, ktorá podľa neho opustila ideologickú rovinu a pristúpila k vládnemu návrhu odborne a vecne.

Očakávané zrušenie Mečiarových amnestií a Kováčovej milosti Fico vníma ako šancu posunúť kvalitu politického a spoločenského vedomia na novú úroveň. „Je na nás, či to bude len ojedinelý, osamelý výkrik, alebo sa to stane pozitívnym trendom v slovenskej politike,“ uviedol premiér s tým, že tento krok považuje za jeden z najvýznamnejších počinov koalície za ostatných 12 mesiacov.

Podľa predsedu SNS a Národnej rady SR Andreja Danka má Slovensko pred sebou historickú udalosť, ktorá pomôže krajine vyrovnať sa s neľahkým obdobím 90. rokov minulého storočia. „Ani jeden z nás ho nespôsobil, bola to ťažká trauma, dobrí politici však ľudí spájajú, nie rozdeľujú, ale hľadajú kompromis,“ povedal Danko.

Šéf parlamentu taktiež ocenil opozíciu, zastavili sa tak podľa neho v tomto momente politické preteky o to, kto je lepší. Zdôraznil, že bez zmeny Ústavy SR by dnešný krok nebol možný. Spôsob, akým navrhovala zrušiť Mečiarove amnestie opozícia, by podľa neho priniesol právny chaos.

„Ako koalícia sme to robili v presvedčení, že je to potrebné preto, lebo to dlhujeme občanom, aj keď sme to nezapríčinili my,“ vysvetlil motiváciu predseda tretej koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Vyjadril presvedčenie, že Ústavný súd potvrdí uznesenie Národnej rady.

Poslanci Národnej rady SR dnes od rána rokujú o uznesení, ktorým má parlament zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. Umožňuje to novela Ústavy SR, ktorú schválil parlament a v utorok (4.4.) vyšla v Zbierke zákonov. Na schválenie uznesenia je potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR, a to do 60 dní.

Za novelizáciu ústavy hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.