Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Deviatich kandidátov na šéfa RTVS dnes čaká verejné vypočutie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Každý z kandidátov mal povinnosť k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis.

Bratislava 30. mája (TASR) - Deviatich kandidátov, ktorí sa uchádzajú o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), dnes čaká na pôde historickej budovy Národnej rady (NR) SR verejné vypočutie. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) bude navrhovať, aby mal každý z uchádzačov 15 minút na prezentáciu svojho projektu a rovnaký čas na otázky poslancov.

O post šéfa RTVS sa uchádzajú Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Norbert Majer, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Poradie, v akom vystúpia, si budú žrebovať. Po skončení vypočutia mediálny výbor situáciu zhodnotí a odporučí kandidátov na voľbu v pléne NR SR. Tá by sa mala uskutočniť 22. júna formou tajného hlasovania.

Každý z kandidátov mal povinnosť k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis. Pôvodne sa ich prihlásilo 12, trojicu však členovia výboru pre nesplnenie podmienok vyradili.

Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora.