Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

TASR pripravuje v súvislosti s osmičkovým rokom viacero projektov

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala. Foto: TASR - Boris Lindtner

Najväčším z nich budú Pamätníky prvej svetovej vojny.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pripravuje v súvislosti s výročiami v roku 2018 viacero projektov.

Najväčším z nich budú Pamätníky prvej svetovej vojny. „Začali sme masívny projekt, aký nemá v histórii agentúry obdobu. Fotografujeme všetky pamätníky prvej svetovej vojny na Slovensku. Sú to tisíce objektov skoro v každej obci Slovenska. Okrem fotografovania vlastne za pochodu tvoríme aktuálnu databázu, ktorá v takejto podobe neexistuje. Výber z týchto kolekcií budeme už od januára denne ponúkať klientom vo fotoservise. Súčasťou bude tiež interaktívny web s lokalizáciou fotografií, GPS súradnicami každého pamätníka i možnosťou vyhľadávania podľa mien na pamätníkoch,“ povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.



Rok 2018 bude aj v znamení storočnice vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov i ďalších výročí spojených s históriou Československa. Či už pôjde o výročie Mníchovského diktátu, Februárového prevratu alebo vpádu vojsk Varšavskej zmluvy. „Každé z týchto výročí sa, či už pozitívne alebo negatívne, no určujúcim spôsobom zapísalo do našich dejín i spoločných dejín Čechov a Slovákov. TASR bude podrobne informovať o osmičkových projektoch, ktoré sú súčasťou vládnej koncepcie osláv pri príležitosti dejinných udalostí medzi Českou a Slovenskou republikou,“ zdôraznil Puchala s tým, že v priebehu budúceho roka TASR ponúkne bohaté textové informácie, ale i kolekcie fotografií z jej archívov.

„V kolekciách fotografií pripravujeme výber 25 rokov Slovenskej republiky a 100 rokov spoločného štátu Čechov a Slovákov. Témy TASR sa budú podrobne venovať spravodajsky i publicisticky jednotlivým výročiam. Všetko bude v jednotnej zložke na weboch TASR,“ dodal Puchala.