Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Verejnoprávna TASR sprístupnila spravodajský servis pre obce a mestá

Na snímke zľava generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora počas podpisu zmluvy na sprístupnenie spravodajského servisu pre obce a mestá. Obecné a mestské samosprávy na Slovensku už majú možnosť odoberať originálny agentúrny spravodajský servis. Verejnoprávna Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) sprístupnila obciam servis na základe rámcovej zmluvy so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). V Bratislave 10. januára 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Ide o rozsiahly projekt, ktorý podľa generálneho riaditeľa Vladimíra Puchalu pracuje s niekoľkými tisíckami nových užívateľov.

Bratislava 10. januára (TASR) – Obecné a mestské samosprávy na Slovensku už majú možnosť odoberať originálny agentúrny spravodajský servis. Verejnoprávna Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR)  sprístupnila obciam servis na základe rámcovej zmluvy so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Hlavnou činnosťou TASR je v zmysle zákona služba verejnosti v oblasti spravodajstva. Sprístupnenie servisov pre mestá a obce na nekomerčné využitie je prelomovým skvalitnením tejto služby. Recipročne nám tento projekt prinesie bohatšie informácie o dianí v regiónoch. Verím, že správy TASR ponúknu samosprávam nekomentované informácie pre správne a spoločensky zodpovedné rozhodnutia," povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Doplnil, že v súvislosti týmto projektom musela agentúra v krátkom časovom slede vyriešiť niekoľko náročných úloh aj z hľadiska logistiky, úložísk, zabezpečenia a ochrany systémov. Vytvorila novú webovú stránku obce.tasr.sk, ktorá nie je len informačným portálom o živote v regiónoch, ale aj administratívnym prostredím pre klientov.

Podľa Puchalu ide o rozsiahly projekt, ktorý pracuje s niekoľkými tisíckami nových užívateľov. Proces prebehne po etapách a bude sa priebežne vyhodnocovať. Nevyhnutná bude niekoľkomesačná inštruktážna práca v teréne s užívateľmi i zriadenie call centra. Súčasťou tohto webového rozhrania je aj nová aplikácia, ktorá obciam a mestám umožňuje poskytovať jednoduché a rýchle informácie o pripravovaných podujatiach vo svojich regiónoch. Vytvárajú sa tak ďalšie možnosti na propagáciu diania v samosprávach a zviditeľnenie ich aktivít. Okrem toho pripravuje pre obce, ktoré realizujú projekty podporené eurofondmi, aj ďalšie produkty.

"Cieľom spolupráce je vytvorenie podmienok na čo najlepšiu informovanosť predstaviteľov miest a obcí o spoločenskom, politickom a ekonomickom dianí v krajine, ale aj vytvorenie priestoru na propagáciu zaujímavých podujatí organizovaných samosprávami a zriadenie špeciálnej webovej stránky, ktorá bude pomerne detailne informovať o živote v našich mestách a obciach," povedal predseda ZMOS Michal Sýkora.

Doplnil, že táto spolupráca môže prispieť jednak k propagácii života, tradícií a úspešných riešení z našich miest a obcí, ako aj k upevňovaniu dôvery voči celému modelu miestnej územnej samosprávy.

Podrobné informácie o možnostiach, ktoré obciam a mestám prináša spolupráca TASR a ZMOS, dostanú samosprávy už najbližších dňoch prostredníctvom elektronickej pošty. Potrebné informácie si už dnes môžu nájsť aj na hlavnej stránke www.tasr.sk v sekcii TASR do každej obce.