Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila viacero pokút

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Z dôvodu ekonomických dôsledkov spôsobených šírením ochorenia COVID-19 na elektronické médiá ukladala RVR pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni.

Bratislava 6. mája (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila na stredajšom zasadnutí pokuty vysielateľom C.E.N., Markíza – Slovakia či Mac TV. Z dôvodu ekonomických dôsledkov spôsobených šírením ochorenia COVID-19 na elektronické médiá ukladala RVR pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni. Podobne chce postupovať počas celého trvania mimoriadneho obdobia, výnimkou budú len závažné porušenia zákona. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

RVR uložila pokutu 3319 eur vysielateľovi C.E.N. za to, že nezabezpečil, aby bolo najmenej desať percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich či v posunkovej reči nepočujúcich.

Pokutu 663 eur udelila RVR vysielateľovi Markíza - Slovakia v súvislosti s porušením zákona o ochrane maloletých. Odvysielané programy boli označené ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že naplnili podľa JSO kritériá nevhodnosti pre maloletých do 15 rokov, čím vysielateľ nesprávne uplatnil JSO.

Sankciu – upozornenie na porušenia zákona udelila RVR vysielateľovi Mac TV v súvislosti s vysielaním programu, ktorý naplnil definíciu politickej publicistiky, pričom podľa vtedy platnej licencie nebol v podieloch programových typov vyhradený žiaden podiel pre politickú publicistiku.

RVR zároveň odňala na vlastnú žiadosť frekvenciu 107,0 MHz Bratislava vysielateľovi SITY Media. Okrem iného Rada vzala na vedomie oznámenie o prevádzkovaní služby www.verejnekamery.sk spoločnosti RádioNET a neprijala ho ako oznámenie o poskytovaní audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie; zmenila registráciu retransmisie TKR/174 spoločnosti SLIŽBYT v časti ponuka programových služieb; zastavila správne konanie vedené s vysielateľom Rádio Prešov vo veci žiadosti o zmenu licencie, pretože odpadol dôvod konania začatého na podnet Rady; a zastavila správne konanie vedené s vysielateľom Rádio Bojnice, vo veci žiadosti o zmenu licencie, z dôvodu, že účastník konania vzal svoj návrh na začatie konania späť.

RVR tiež začala šesť správnych konaní a uznala za neopodstatnené 22 sťažností, respektíve ich časti.