Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Penta podáva na Lipšica trestné oznámenie

Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lipšic dnes oznámil, že dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. - sídlia v Belize v rovnakej chalúpke.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Investičná skupina Penta zásadne odmieta akékoľvek majetkové či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd. so sídlom na Belize. Penta nevyužíva pre svoje podnikateľské aktivity jurisdikciu Belize a nemá v tejto jurisdikcii žiadne spoločnosti. Skupina to vyhlásila v reakcii na dnešné obvinenia zo strany Daniela Lipšica (nezaradený) a ďalších opozičných poslancov.

"Penta rovnako zásadne odmieta akékoľvek spájanie svojej značky s aktuálnou medializáciou aktivít spoločnosti Medical Group. Ak by si poslanec Daniel Lipšic predtým, ako vystúpil na dnešnej tlačovej konferencii, zadal do vyhľadávača Google slovo Penta, zistil by, že firiem pod touto značkou sú desiatky až stovky, pričom pôsobia aj na Slovensku," uviedol Gabriel Tóth z Penta Investments s tým, že tieto firmy s aktivitami Penta Investments – investičnej skupiny Penta, nemajú nič spoločné. Podľa Tótha v minulosti musela Penta niekoľkokrát, a to aj právne, riešiť pokusy o zneužitie svojej značky inými subjektmi, vrátane firiem, ktoré pôsobili na Slovensku.

V súvislosti s dnešnou aktivitou poslanca Lipšica podajú voči nemu zástupcovia Penty trestné oznámenie. Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu jeho dnešnej konštrukcie, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belize City, dve firmy, a to pod názvom – Nova Enterprises Ltd. a Lipšic Enterprises Ltd. "O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group bude Penta následne informovať," dodal Tóth.

Lipšic dnes oznámil, že dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. - sídlia v Belize v rovnakej chalúpke. Podľa neho je to dôkaz, že údajná dohoda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka týkajúca sa zdravotníctva, ktorú vraj uzatvorili podľa spisu Gorila, stále platí. V Medical Group v minulosti ešte pred vstupom do politiky pôsobil P, Paška.

"Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group na Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel," povedal Lipšic. Opozičný politik tu opätovne zacitoval z údajného spisu Gorila, v ktorom sa hovorí, že "pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať".

"V súčasnosti zrejme podnikajú v zdravotníctve veselo spolu ďalej. Ak takýto človek ostane predsedom parlamentu, tak to bude facka všetkým pacientom a slušným ľuďom v tejto krajine. Je neprijateľné, ak zo zdravotníctva unikne ročne miliarda eur, ktoré si rozdelí jedna finančná skupina, jeden politik a jeden oligarcha," povedal Lipšic s tým, že Medical Group sídli v Bratislave zase s firmami podnikateľa Juraja Širokého.

Neskôr doplnil, že tvrdenie finančnej skupiny Penta o tom, že nemá žiadne podnikateľské aktivity v Belize, sa dá vyvrátiť jednoduchým pohľadom do Obchodného registra. "Na rovnakej adrese ako schránkoví vlastníci spoločnosti Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd., teda na Mapp street 1 v Belize City, totiž sídli aj spoločnosť, ktorej stopy preukázateľne vedú k predstaviteľom Penty," uviedol Lipšic.

Podľa neho ide o WALSALL HOLDINGS LTD., ktorá bola do januára tohto roku spoločníkom slovenskej firmy K-ONE, s.r.o. Konateľom K-ONE, s.r.o., je od apríla 2014 Marián Krajňák, rodinný príslušník spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. "Spoločnosť K-ONE, s.r.o., sídlila od júna 2012 do apríla 2013 na Einsteinovej 25 v Bratislave - v DIGITALPARKU. Marián Krajňák pôsobil v mnohých spoločnostiach vlastnených Pentou (Dôvera, PPC, VSŽ INŽINIERING, Penta Investments)," doplnil Lišpic.

Lipšic počíta s tým, že program mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by chcela opozícia Pašku odvolávať, schválený nebude. "Ale pôjdeme do Košíc. Tam môžu ľudia v komunálnych voľbách povedať, čo si o Paškovi myslia," dodal s tým, že len nie úplne racionálne uvažujúci človek si môže myslieť, že ak v malej chalúpke na Belize sídlia dve slovenské firmy s rovnakými vlastníkmi aj záujmami v zdravotníctve, je to náhoda.

Podľa šéfa OĽaNO je spoločné sídlo Medical Group a Penta Enterprises Ltd. potvrdením, že činnosť strany Smer-SD na Slovensku má všetky znaky založenia a zosnovania zločineckej skupiny, ktorej cieľom je vyberať dane od miliónov ľudí a prerozdeľovať ich späť k pár vyvoleným. "Hovorím to s plným vedomím trestnej zodpovednosti," zdôraznil.

Matovič upozornil, že na svete sú asi dve miliardy domov. "Môže to byť náhoda s pravdepodobnosťou jedna k dvom miliardám. Tým pádom to možno brať za jednoznačný dôkaz," uzavrel.

Paška už viackrát povedal, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.