Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Menej voľne pohodených ohorkov je cieľom memoranda ÚMS so SPAK-EKO

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Prioritou SPAK-EKO je vytvorenie systému, prostredníctvom ktorého budú môcť výrobcovia minimalizovať negatívne vplyvy odpadu z ich výrobkov.

Bratislava 29. júna (TASR) - Menej voľne pohodených cigaretových ohorkov je jedným z cieľom memoranda medzi Úniou miest Slovenska (ÚMS) a spoločnosťou Spak-Eko. Pre TASR to uviedla expertka ÚMS pre odpadové hospodárstvo a životné prostredie Zuzana Čachová a Miroslav Jurkovič zo Spoločnej aktivity proti environmentálnemu znečisteniu ohorkami (SPAK-EKO).

"Najväčším problémom ohorkov je, že si spotrebitelia myslia, že sa ohorky v prírode alebo vode ľahko rozkladajú, a preto môžu skončiť voľne pohodené, a to nie je celkom pravda. Filtre v tabakových výrobkoch sú vyrobené z polyméru, ktorý sa vyrába z celulózy, ale niektoré sa rozkladajú i roky, a preto nepatria na zem, ale po uhasení do koša," poukázal Jurkovič.

Výrobcovia tabakových výrobkov majú podľa európskej legislatívy povinnosť finančne aj edukačne sa postarať o odpad z tabakových výrobkov. Na Slovensku vstúpi táto povinnosť do platnosti na konci roku 2024. Prioritou SPAK-EKO je vytvorenie systému, prostredníctvom ktorého budú môcť výrobcovia minimalizovať negatívne vplyvy odpadu z ich výrobkov.

"Únia miest uvítala snahu zastúpenia výrobcov a ich prijatie zodpovednosti za svoje výrobky takto v predstihu. Preto sme sa cez memorandum zaviazali k spolupráci, a to či už na edukačných kampaniach či pri zorganizovaní rôznych menších behaviorálnych projektov," povedala Čachová.

Jurkovič pre TASR priblížil, že spoločnosť bude organizovať kampane zamerané na osvetu tak, aby boli spotrebitelia informovaní, že ohorky nepatria na zem, ale do koša. Na niektorých miestach sa budú môcť ľudia postupne stretnúť aj so špeciálnymi nádobami. "Naším cieľom je, aby bolo voľne pohodených ohorkov čím ďalej, tým menej," skonštatoval.

V budúcnosti by mali mať členovia únie možnosť požiadať o príspevok na čistenie verejných priestranstiev. Podmienené to bude informáciami o tom, aké aktivity podnikajú proti voľne pohodenému odpadu. "Podmienky získavania príspevku budú stanovené aj vo vzorovej zmluve, ktorá vzíde z rokovaní medzi SPAK-EKO a ÚMS," doplnila Čachová.

Výrobcovia tabakových produktov budú podľa Jurkoviča platiť za množstvá výrobkov uvádzaných na trh a z týchto finančných prostriedkov bude SPAK-EKO organizovať osvetové aktivity. Tak bude prispievať mestám a obciam na čistenie verejných priestranstiev a prevádzku pouličných košov.