Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Meno nového šéfa ÚPN nie je zatiaľ známe

ÚPN Foto: TASR

Poslanci v dnešnej tajnej voľbe podľa neoficiálnych výsledkov nezvolili žiadneho z dvoch kandidátov, ktorí sa o tento post uchádzali.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Meno nového predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) zatiaľ známe nie je. Poslanci v dnešnej tajnej voľbe podľa neoficiálnych výsledkov nezvolili žiadneho z dvoch kandidátov, ktorí sa o tento post uchádzali.

Nominantovi KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd Františkovi Mikloškovi odovzdalo hlas 52 členov snemovne, kandidátovi SaS Michalovi Dzurjaninovi 12. Obaja by tak mali postúpiť do druhého kola. Ak ani v nej žiaden z nich neuspeje, bude nasledovať nová voľba.

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013. Nominácie šéfa ÚPN predložili iba opozičné strany. Smer-SD nenavrhol nikoho, o post ale podľa šéfky klubu Jany Laššákovej záujem má a svojho kandidáta mieni hľadať ďalej.

Pôvodne sa očakávalo, že výsledky tajnej voľby budú ohlásené ešte dnes. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) však v závere prvého rokovacieho dňa 11. schôdze oznámil, že rokovanie prerušuje do stredy (28. 11.) a oficiálne výsledky budú oznámené až ráno.

Rovnako v stredu bude známe, či sa plénu podarilo spomedzi 15 kandidátov zvoliť troch členov Rady pre vysielanie a retransmisiu. Podľa informácií TASR boli zvolení Marta Danielová, Vladimír Holan a Ľubomír Kmec.

Parlament bude v stredu dopoludnia pokračovať v rokovaní o návrhu na zmrazenie platov ústavných činiteľov, ako aj o vládnom návrhu zákona o predaji emisných kvót. Obe právne normy sa prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní. Hovoriť sa bude aj o novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o novele zákona o hazardných hrách ako aj právnej norme, ktorá má obmedziť platby v hotovosti.