Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Arcibiskup Vasiľ a eparcha Rusnák budú sláviť sv. liturgiu v Devíne

Na archívnej snímke arcibiskup Cyril Vasiľ Foto: TASR/Pavol Demeš

Stretnutie v Devíne je venované dnešnému sviatku Mena Panny Márie.

Bratislava/Devín 12. septembra (TASR) - Významný predstaviteľ gréckokatolíckej cirkvi, arcibiskup Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne, bude dnes o 10.30 h sláviť sv. liturgiu vo farskom Kostole Povýšenia sv. kríža v Devíne. Koncelebrantom je bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák.

O 12.40 h sa v tomto kostole uskutoční akatist - modlitba k Presvätej Bohorodičke. Účinkovať bude gréckokatolícky chrámový zbor Chrysostomos z Bratislavy.

Stretnutie v Devíne je venované dnešnému sviatku Mena Panny Márie. Účastníci si pripomenú aj výročie víťazstva kresťanských vojsk nad Turkami pri Viedni v roku 1683 a takisto narodenie a úmrtie svätého Metoda (815-885). Spoluorganizátormi podujatia sú aj občianske združenie Dedičstvo otcov, združenie JAS a ďalšie organizácie a inštitúcie.

O 12.30 h sa bude konať stretnutie pri základoch cyrilo-metodského chrámu z 9. storočia na hrade Devín. Odznie tam príhovor týkajúci sa víťazstva kresťanských vojsk nad Turkami.

Sekretár Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne, arcibiskup Cyril Vasiľ sa zúčastní aj na hlavnej púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne - na slávnostnej omši o 10.30 h vo sviatok 15. septembra.

Informácie TASR poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.