Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pragal: Merkelová telefonuje Putinovi po rusky, on odpovedá po nemecky

Archívna snímka. KK33 Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová si podávajú ruky po podpise na rusko-nemeckom fóre v Moskve 16. novembra 2012. Foto: TASR/AP

Merkelová je úderná, trefná a v úzkom kruhu aj mimoriadne vtipná dáma, povedal pre Teraz.sk významný nemecký novinár Peter Pragal. Štátničku, ktorá zajtra navštívi Bratislavu, osobne pozná dlhé roky.

Bratislava 19. októbra (Teraz.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyrastala na území bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a hovorí plynulou ruštinou.

Využíva to pri telefonátoch s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. „On jej odpovedá perfektnou nemčinou. Ešte ako agent sovietskej tajnej služby pôsobil v Drážďanoch, ovláda jazyk a pozná mentalitu Nemcov,“ povedal pre Teraz.sk významný nemecký novinár Peter Pragal, ktorý kancelárku Merkelovú osobne pozná dlhé roky.

Dodal, že relatívne dobrá komunikácia medzi štátnikmi napomáha vzťahom medzi Ruskom a Nemeckom. „Žiaľ, problém na Ukrajine je tak veľký a pozície natoľko vzdialené, že ani mnohé telefonáty zatiaľ neviedli k dosiahnutiu kompromisu,“ priznal Pragal.

Angela Merkelová v pondelok 20. októbra pricestuje na oficálnu návštevu Bratislavy.

Kedy sa zoznámili?

„Potom, ako bola zvolená prvá demokratická vláda bývalej NDR, usporiadala televízia ARD recepciu,“ spomína Pragal.

„V rohu som zbadal osamelú dámu, nikto sa o ňu nezaujímal. Tak som sa jej predstavil. Zistil som, že ide o zastupujúcu hovorkyňu vlády Lothara de Maiziére, Angelu Merkelovú," rozvíja tému nemecký novinár. Maiziére bol prvý a zároveň jediný demokraticky zvolený premiér NDR.

Peter Pragal
Foto: Tablet.tv


„Celkom dobre sme sa vtedy porozprávali. Samozrejme, vôbec som netušil, akú kariéru má pred sebou,“ spomína na prvé stretnutie s Merkelovou Pragal.

Černobyľ

„Sprevádzal som ju, keď bola ako ministerka životného prostredia vlády Helmuta Kohla na návšteve na Ukrajine,“ rekapituluje novinár. Pri tejto príležitosti sa dostali aj do zakázanej zóny Černobyľu, mesta, ktorého osud navždy zmenila tragická havária jadrového reaktora 26. apríla 1986.

Archívna snímka. WA10 Berlín - Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl (uprostred) sa vymieňajú zopár slov počas stretnutia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) pri príležitosti 20. výročia zjednotenia Nemecka v Berlíne 1. októbra 2010. Vľavo manželka Helmuta Kohla Maike Kohlová - Richterová.
Foto: TASR/AP


„Mali sme ochranné obleky. Išla tam s tým, že vedela o rizikách. Je to naozaj odvážna dáma,“ spomína Pragal. Hoci tušili, čo ich čaká, Merkelovú aj tak realita do istej miery zaskočila. „Bola prekvapená z toho opusteného mesta. V oknách ešte viali záclony, boli tam komunistické transparenty. Akoby sa tam zastavil čas. Bolo jasné, že ľudia museli mesto veľmi rýchlo opustiť,“ dodal.

lunapark v opustenom meste Pripjať, ktoré leží v blízkosti atómovej elektrárne, 18. apríla 2011.
Foto: TASR/Pavol Demeš


Stavební robotníci prechádzajú pri havarovanom reaktore atómovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle 26.apríla 2012.
Foto: TASR/AP


Aká je nemecká kancelárka?

„Je to veľmi rozumná, pokojne mysliaca dáma, pôvodne vedkyňa,“ opisuje kancelárku Pragal. „Som členom Spolkovej konferencie novinárov a Berlínskeho tlačového klubu, je tam každoročne hosťom. Je veľmi úderná a trefná, ale aj vtipná. Čo nie je tak viditeľné pri verejných vystúpeniach, skôr v úzkom kruhu,“ dodáva.

V niektorých európskych krajinách je podľa neho vnímaná ako „veľmi dominantná osoba“. „Napríklad v Grécku niekedy počuť hlasy, že najprv nás Nemci okupovali vojensky, teraz ekonomicky. Považujem to za veľmi nespravodlivé. Správanie Nemecka ku Grécku je naozaj korektné,“ zdôraznil Pragal.

Návšteva

Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestuje v pondelok 20. októbra nemecká kancelárka Angela Merkelová. Témou spoločného rokovania s premiérom Robertom Ficom budú bilaterálne vzťahy, prehĺbenie vzájomnej spolupráce a aktuálne otázky európskej agendy.

Fico už avizoval, že chce otvoriť aj problematiku ukrajinského dlhu za plyn Rusku. Kyjev a Moskva dosiahli tento týždeň predbežnú dohodu o cene za zemný plyn, ktorý bude Rusko dodávať Ukrajine túto zimu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ale vyhlásil, že Kyjev zrejme bude pri platbách za dodávky potrebovať finančnú pomoc zo zahraničia. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od polovice júna Ukrajine plyn nedodáva aj pre dlh za predchádzajúce dodávky, ktorý vyčíslila na 5,3 miliardy dolárov (4,15 miliardy eur).

Ďalšie kolo rokovaní oboch aktérov sporu a EÚ sa uskutoční v utorok (21.10.) v Bruseli.

Premiér poznamenal, že na rokovaniach Európskej rady sa táto téma ešte nepreberala, a preto by o nej chcel hovoriť s nemeckou kancelárkou. Považuje však za naivnú predstavu, že sa niekto vyzbiera a zaplatí za niekoho dlh. Zároveň sa mu zdá, že niektorí ukrajinskí lídri takýto pocit majú. "Ale ja s tým mám veľký problém," deklaroval.

Merkelovú v pondelok prijme aj prezident SR Andrej Kiska. Univerzita Komenského jej popoludní udelí čestný titul Doctor honoris causa.