Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MESEŽNIKOV: Rusko vníma liberálno-demokratický západ ako nepriateľa

Prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Bratislava 29. marca (TABLET.TV) - "Prekvapilo ma, ako sa politikovi, ktorý je pod silným tlakom štátnej moci, podarilo zorganizovať protesty po celej Ruskej federácii," tvrdí Mesežnikov na margo nedávnych demonštrácií v takmer stovke ruských miest pod vedením opozičného lídra Alexeja Navaľného. V situácii, keď je autoritársky režim takmer konsolidovaný, sa Navaľnému podarilo do ulíc dostať okolo stotisíc ľudí.

Protestom predchádzalo zverejnenie videofilmu o korupcii v ruskej vláde, ktoré naznačuje, že premiér Dmitrij Medvedev je vlastníkom obrovského množstva nehnuteľností a ktoré si na internete pozrelo už asi 15 miliónov ruských divákov. Video malo mobilizačný efekt a autori v ňom poodhalili, že nehnuteľnosti formálne spravujú rôzne fondy a do nich ruskí "oligarchovia nalievajú veľké peniaze", dodal Mesežnikov.

V medzinárodnom spoločenstve sa veľa očakávalo od výmeny na poste amerického prezidenta, od ktorej si mnohí sľubovali otvorenie novej kapitoly vzájomných vzťahov. "Myslím si, že keby Kremeľ nezasahoval do americkej volebnej kampane, tak by podmienky na otváranie novej kapitoly vzťahov boli lepšie," tvrdí Mesežnikov. Podľa neho sympatie, ktoré zvláštnym spôsobom celý ruský establišment prejavoval voči prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi, skomplikovali zlepšenie vzájomných vzťahov.

Rusko stále vníma západ ako nepriateľa, je to dlhodobé nastavenie, ktoré nemôže zmeniť ani nový americký prezident, dodal Mesežnikov.

V rozhovore sa dotkli aj vzťahov Európskej únie a Ruska, ako aj ruskej informačnej vojny a propagandy, ktorú už začína pociťovať aj Slovensko.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom.