Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mestá a obce pripravujú areály cintorínov na Dušičky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Bauman

Ide napríklad o odstraňovanie lístia, zabezpečovanie prístupu k úžitkovej vode, rozmiestnenie odpadkových košov a veľkoobjemových kontajnerov pre pozostalých, ktorí upravujú hroby príbuzných.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Samosprávy miest a obcí na Slovensku sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých (1.11.) a Pamiatku zosnulých (2.11.). Predovšetkým tomu prispôsobujú správu cintorínov a ďalších pietnych miest, ktoré prevádzkujú na svojom území. "Pripravujú sa tak, aby v rámci svojich možností vytvorili čo najdôstojnejšie podmienky spomínania na zosnulých na miestach posledného odpočinku," informoval TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Ide napríklad o odstraňovanie lístia, zabezpečovanie prístupu k úžitkovej vode, rozmiestnenie odpadkových košov a veľkoobjemových kontajnerov pre pozostalých, ktorí upravujú hroby príbuzných. V niektorých prípadoch podľa hovorcu osadzujú tzv. sviečkomaty, predlžujú tiež prevádzku verejného osvetlenia, pristupujú k regulácii dopravy, prípadne posilňujú spoje mestskej hromadnej dopravy a  hliadky mestskej a obecnej polície.

"V dušičkovom období samosprávy tiež predlžujú otváracie hodiny na cintorínoch," dodal Kaliňák. Samosprávy o tom informujú aj prostredníctvom svojich webových stránok, respektíve stránok prevádzkovateľa cintorína, ale taktiež na úradnej tabuli, v miestnych novinách a iných médiách.