Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Príde Martin na bielom koni? Vytiahnite rukavice, toto nás čaká

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pripravte sa na ochladenie, po Martinovi teploty poklesnú veľmi nízko, čo bude spojené s rozlievaním arktického vzduchu do miernych šírok.

Bratislava 11. novembra (Teraz.sk) - Deň svätého Martina by mal podľa zimného slnovratu skôr prináležať jeseni, no pre ohlasujúci sa sneh, mrazy či chladné rána je skôr spojený so začiatkom zimy.

Meteorológ Dávid Ščepka z portálu meteoinfo.sk pre teraz.sk prezradil, čo nás v najbližších hodinách a dňoch čaká: „V sobotu a v nedeľu sa hranica sneženia udrží na horách, no od pondelka už dlhodobo očakávame výrazné ochladenie. Chladné počasie by sa u nás s malou prestávkou okolo víkendu malo udržiavať až takmer 10 dní, preto by šance na sneženie, najmä nad 300 metrov, mali byť aj neskôr.“

Meteorológ Marek Kučera doplnil: „Po Martinovi sa tento rok výrazne ochladí a počas tohto dlhodobejšieho ochladenia sú naďalej šance, že na väčšine územia sa objaví sneženie, snehová pokrývka je najistejšia na severe a prechodne sa môže vytvoriť už od 300 metrov. Pokiaľ by nenasnežilo a bolo viac zmenšenej oblačnosti, ochladenie pocítime viac prostredníctvom ranných mrazov.“

Obaja meteorológovia sa zhodli, že teploty poklesnú veľmi nízko, čo bude spojené s rozlievaním arktického vzduchu do miernych šírok - vrátane nášho európskeho sektoru. Budú sa vyskytovať aj stredomorské níže, čo spôsobí, že bude chladnejšie, ako je v tomto ročnom období zvykom.

Pravdepodobnosť snehových zrážok na území SR.
Foto: imeteo.sk


Keď Martin na bielom koni 11. novembra nechodí



Pranostika o Martinovi na bielom koni sa v posledných rokoch nenapĺňa tak, ako tomu bolo v minulosti, potvrdil to klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ: „Práve v tomto čase, kedy má Martin meniny, sa zvykne v niektorých regiónoch Slovenska vytvoriť prvá snehová pokrývka, no vypočítali sme, že príchod Martina sa priemerne posunul na 12. novembra, čo nie je až taká zásadná zmena,“ konštatoval.

Klimatológ dodal, že počasie sa v súčasnosti vyznačuje pomerne veľkou variabilitou. „Keď sa v minulosti v stredných horských polohách na severozápade Slovenska snehová pokrývka vytvorila, už sa väčšinou udržala a kumulovala. Teraz sa jej výskyt môže prerušovať aj v hlavnom období zimnej sezóny. V posledných 10 rokoch sa niekoľkokrát stalo, že prvý dátum so snehovou pokrývkou bol v týchto polohách s vyššou nadmorskou výškou zaznamenaný už v októbri, ale tiež sa stalo, že prvý sneh prišiel až Mikuláša, kedy sa prvá snehová pokrývka zvykne vytvárať už aj v najteplejších oblastiach Podunajskej nížiny,“ spresnil.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



Ako vyzeral deň sv. Martina na našom území v minulosti?



V súvislosti s martinskými tradíciami etnografka Zora Mintalová-Zubercová uviedla, že v tento deň sa vraj mlynári bili, kto dá Martinovi aké množstvo múky, no a podľa toho mal padať sneh: "Pastieri zahnali dobytok z holí do dediny, chodili po domoch so zelenými vetvičkami a domácim želali šťastie, zdravie a rozmnoženie statku. V určitých oblastiach Slovenska sluhovia a slúžky dostali na deň sv. Martina mzdu," vysvetlila.

Pečená hus.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Tento dátum bol podľa nej smerodatný i pre tých, ktorí si chceli nájsť novú prácu. "Najčastejšie ju hľadali práve v tomto období, aby mohli byť na zimné obdobie zabezpečení," vysvetlila s tým, že v najbližšiu nedeľu po Martinovi sa v domácnostiach zvykla podávať pečená hus. "V tomto dátume už počas stredoveku odovzdávali poddaní svoju poddanskú dávku v podobe husí svojmu zemepánovi," pripomenula.



Ak na Martina nenapadol sneh, tak určite platilo: "Na svätého Martina kúri sa už z komína" či "Po Martine už zima nežartuje." Ak pršalo, či mrzlo, no nesnežilo, ľudia so smútkom vraveli: „Keď na Martina prší a mrzne, škodí to oziminám a spôsobuje drahotu.“