Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Meteorológovia: V piatok bude veterno takmer na celom Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Žilinského platí v piatok do 22.00 h aj výstraha pred vetrom. V nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 85 kilometrov za hodinu.

Bratislava 22. februára (TASR) - V piatok bude na severnom Slovensku najmä vo vysokohorskom prostredí veterno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách pre okresy Tvrdošín, Poprad, Brezno a Liptovský Mikuláš. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe.

Meteorológovia tvrdia, že nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 – 110 kilometrov za hodinu alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí pred vetrom na horách v niektorých okresoch Banskobystrického a Žilinského kraja.

Vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Žilinského platí v piatok do 22.00 h aj výstraha pred vetrom. V nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 85 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," pripomenuli meteorológovia.

V troch okresoch na Spiši sa cestári pripravujú aj na snehové jazyky a záveje


V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča zatiaľ neevidujú žiadne problémy na cestách, sneh je totiž lokálny a nateraz na ne nemá čo nafúkavať. Cestári sa však pripravujú aj na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

"Počas dnešného dňa a noci očakávame v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča silný vietor do približne 80 kilometrov za hodinu, ktorý bude sprevádzaný snežením na väčšine územia," uviedol ďalej s tým, že by malo pribudnúť do desať centimetrov snehu. Tieto poveternostné podmienky môžu podľa neho spôsobovať tvorbu snehových jazykov a závejov. "Vo večerných a nočných hodinách, keď sa k sneženiu a vetru pridá aj tma, môže byť na cestách zhoršená viditeľnosť," dodal.

Momentálne je v oblasti v teréne podľa riaditeľa 12 sypačov. "Situáciu neustále monitorujeme a operatívne nasadzujeme našu techniku tam, kde je to aktuálne potrebné," zdôraznil. Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil na piatok výstrahy pred vetrom pre celé východné Slovensko, v jeho severnej časti aj pred snehovými jazykmi a závejmi. V okrese Poprad platí tiež výstraha pred vetrom