Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami i snehovými závejmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Meteorológovia zároveň varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov v Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji.

Bratislava 14. februára (TASR) - Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami, ktoré môžu miestami dosiahnuť -15 až -21 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa a 2. stupňa. Zároveň ústav varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Výstraha 2. stupňa platí pre okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Meteorológovia tu miestami očakávajú dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu až do -21 stupňov Celzia. Výstraha 1. stupňa pred mrazmi platí pre viaceré okresy v Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji. SHMÚ tu miestami očakáva v noci dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od -15 do -20 stupňov Celzia. SHMÚ upozorňuje, že silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Meteorológovia zároveň varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov v Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji.

SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu 2. stupňa pred rizikom povodne v okrese Trebišov (rieka Bodrog) a pred rizikom povodne z topiaceho sa snehu a dažďa v okrese Michalovce (rieka Latorica). Vývoj hydrologickej situácie je priebežne aktualizovaný.