Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú: Niekde môžu byť povodne, niekde lavíny

Husté sneženie v Bratislave 30. januára 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa.

Bratislava 31. januára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa.

Od dnešného dňa do 07.00 h nedeľného rána (1.2.) platí pre okresy Lučenec, Revúca a Rožňava. Do dnešného večera (21.00 h) je výstraha vydaná pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Košice okolie – Hornád a Košice okolie – Bodva.

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a spadnuté zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňujú meteorológovia na stránke.

SHMÚ dnes upozorňuje aj na výstrahy prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výstraha trvá do 18.00 h.

V noci na nedeľu (1.2.) by malo prituhnúť na väčšine nášho územia. Výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami platia od polnoci až do 08.00 h. V Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji by teploty mali klesnúť na -15 až -16 stupňov.

V Tatrách aj Fatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Liptovský Hrádok 31. januára (TASR) – V Tatrách i vo Fatrách sa po intenzívnom snežení výrazne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval lavínový špecialista Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Mnohé strmé svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Na záveterných svahoch sa nachádzajú nebezpečné málo stabilné snehové dosky a vankúše z vetrom previateho snehu. Uvoľnenie lavíny môže zapríčiniť aj malé dodatočné zaťaženie. Väčšie lavíny sa môžu zosunúť aj samovoľne.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, v Tatrách ešte slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -15 do -5 stupňov Celzia. V Tatrách fúkal silný vietor v nárazoch rýchlosťou až do 80 km/h. Počas uplynulých hodín pripadlo od 20 do 40 cm, v Nízkych Tatrách a v pásme lesa až do 50 cm nového snehu.

Vietor rozložil nový sneh vo vysokohorskom teréne veľmi nerovnomerne. Na niektorých miestach ho vyfúkal až na tvrdý podklad, v mnohých iných lokalitách ho navial aj do oveľa viac ako metrovej výšky. „Na starom podklade je nový sneh veľmi nestabilný,“ zdôraznil Kyzek.