Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Metodický návod môže pomôcť samosprávam s ustanovujúcim zasadnutím

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci prípravy zasadnutia je podľa dokumentu MV potrebné zabezpečiť jeho podmienky tak, aby sa na ňom mohlo zúčastniť čo najviac obyvateľov obce.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Základné úlohy ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva a vzory uznesení ponúka obciam Ministerstvo vnútra (MV) SR. Pre obce a mestá pripravilo metodický návod na zabezpečenie prípravy a priebehu ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva po komunálnych voľbách.

"Úlohou ustanovujúceho zasadnutia zastupiteľstva je okrem iného vytvoriť podmienky na zloženie sľubu novozvoleného starostu a poslancov, zriadiť obecnú radu, komisie, či určiť plat starostu," informovalo ministerstvo. V dokumente zverejnenom na stránke rezortu je v bodoch rozpísaná príprava zasadnutia, jeho priebeh aj vzory uznesení.

Prípravu ustanovujúceho zasadnutia má zabezpečiť predchádzajúci starosta. Jeho funkčné obdobie sa končí dňom zloženia sľubu nového. Pri príprave zasadnutia má spolupracovať aj s ním. "Ak doterajší starosta odmietne zabezpečiť ustanovujúce zasadnutie, prípadne i bez odmietnutia nekoná, prípravu ustanovujúceho zasadnutia zabezpečí novozvolený starosta v spolupráci so zástupcom doterajšieho starostu," doplnilo ministerstvo.

V rámci prípravy zasadnutia je podľa dokumentu MV potrebné zabezpečiť jeho podmienky tak, aby sa na ňom mohlo zúčastniť čo najviac obyvateľov obce. Je tiež potrebné informovať ich o čase aj programe rokovania. Informácie by mala obec zverejniť na úradnej tabuli aspoň tri dni vopred, urobiť tak môže aj prostredníctvom internetovej stránky obce.

Ustanovujúce zasadnutie má byť zvolané do 30 dní od volieb do orgánov samosprávy obcí. "Ak doterajší starosta nezvolá ustanovujúce zasadnutie, uskutoční sa 30. pracovný deň od vykonania volieb," doplnilo ministerstvo. Na zasadnutie sa majú pozývať najmä novozvolený starosta a poslanci, ale aj predseda miestnej volebnej komisie.