Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Mezenská chce iniciovať odvolávanie premiéra aj ministra hospodárstva

Helena Mezenská Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu hospodárskeho výboru Jána Hudackého (KDH) opozícia o spoločnom postupe pri odvolávaní premiéra a vlády ešte rokuje.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Z opozície by kvôli dianiu okolo nákupu 49-% podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) mohol vzísť návrh na odvolanie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD), ako aj predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). O tejto svojej iniciatíve dnes informovala poslankyňa opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v Národnej rade (NR) SR Helena Mezenská.

"Na základe toho, čo sa spustilo ohľadom vývoja situácie v SPP, ako aj na základe protekcionistickej a lobistickej finančnej podpory pre U. S. Steel, mňa tento stav pobúril natoľko, že som pripravená spustiť iniciatívu za odvolanie nielen ministra hospodárstva, ale aj premiéra a celej vlády," uviedla dnes po mimoriadnom rokovaní výboru pre hospodárske záležitosti Mezenská. Na rokovanie sa nedostavili poslanci vládneho Smeru-SD, výbor tak nebol uznášaniaschopný.

"Myslím si, že je dostatok dôkazov o tom, že vláda pod vedením Roberta Fica nezastupuje štátne, občianske záujmy, ale záujmy finančných skupín. Svedčí o tom nielen nevýhodné odkúpenie stratovej časti SPP, pričom dochádza k prevzatiu ziskových častí finančnými skupinami, ale aj predložený zákon o obnoviteľných zdrojoch energie, ktorý nebol stiahnutý na môj podnet a v ktorom bolo jasne deklarované, že vláda nebola schopná vyrokovať stiahnutie arbitráže pre U.S. Steel v hodnote 260 miliónov eur. Mám dostatok dôkazov na to, že vláda pod vedením Roberta Fica nie je viac kompetentná, morálna a ani dôveryhodná, aby mohla čestne a zodpovedne spravovať tento štát," dodala opozičná poslankyňa.

Podľa predsedu hospodárskeho výboru Jána Hudackého (KDH) opozícia o spoločnom postupe pri odvolávaní premiéra a vlády ešte rokuje. "Momentálne k tejto záležitosti prebiehajú rokovania," poznamenal. Mezenská je podľa svojich slov pripravená pokračovať vo svojom iniciatívnom návrhu na odvolanie ministra hospodárstva a premiéra, a to bez ohľadu na to, ako dopadnú vzájomné rokovania opozície. "Som totiž presvedčená, že spravovanie štátu nemôžeme nechať v rukách takejto nekompetentnej, nedôveryhodnej a nemorálnej vlády," dodala.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu Úradu vlády SR.