Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MIČEV: Oslavy SNP nie sú miestom pre politiku, má sa tam vzdávať úcta

Riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici Stanislav Mičev Foto: TASR/Dušan Hein

Začiatok celodenných osláv SNP v Banskej Bystrici narušilo niekoľko desiatok návštevníkov, ktorí stáli pri vchode do areálu a počas predstavovania premiéra a šéfa parlamentu sa nezdržali piskotu.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) – Začiatok oficiálnej časti dnešných celodenných osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici, na ktorých sa zúčastnili všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ako aj zástupcovia 35 veľvyslanectiev, narušilo hlasnými prejavmi nespokojnosti niekoľko desiatok návštevníkov. Postávali s transparentmi už pri vchode do areálu Pamätníka SNP, kadiaľ prichádzali delegácie a počas predstavovania premiéra a šéfa parlamentu sa nezdržali piskotu.



"Toto sem jednoducho nepatrí. Toto nie je miesto na to, aby sa tu vyjadrovali politické názory. Je to miesto, kde máme vzdávať úctu padlým," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Ako tvrdí, ešte predtým ako prišli do areálu, ich poprosil, aby sa zdržali negatívnych prejavov, pretože je to pietna spomienka na padlých v druhej svetovej vojne. Podobné slová im adresoval aj z pódia.

Ostrejšie slová im potom adresoval premiér a zdôraznil, že "nikto nikdy nezneužíval posvätné miesto SNP".