Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Michalovciach protestovali nespokojní Rómovia

Na snímke protestný pochod Rómov v centre Michaloviec 10. apríla 2015. Asi 250-členná skupina Rómov vyjadrila verejný nesúhlas s minulotýždňovým policajným zákrokom v obci Vrbnica. Foto: OTO TASR - Roman Hanc

Tvrdia, že v týchto protestoch budú pokračovať.

Michalovce 10. apríla (TASR) - Verejný nesúhlas s minulotýždňovým policajným zákrokom v obci Vrbnica vyjadrila dnes protestným pochodom centrom Michaloviec asi 250-členná skupina Rómov. Ďalšiu protestnú akciu chcú zorganizovať v sobotu (11.4.) v Rimavskej Sobote.





"Budeme pokračovať v týchto protestoch, pokiaľ minister vnútra z toho nevyvodí patričné dôsledky. Chceme, aby sa tento prípad, ako aj ostatné iné už viac neopakovali. Máme toho dosť, nechceme, aby boli bití nevinní ľudia, nevinní Rómovia," povedal dnes v Michalovciach predseda Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko.



Do zemplínskeho mesta dnes pricestovali protestovať viacerí Rómovia z Vrbnice, ktorí neskrývali rozhorčenie nad postupom polície počas minulotýždňového zásahu. "Prišli, napadli mňa a mojich synov. Ja som od toho šoku utekal na pole, kde ma chytili, kopali a bili s pendrekom. Žiadny dôvod mi nepovedali. Musel som sa dať ošetriť," uviedol Svätoslav Kanči.

"Naši Rómovia to opisujú ako brutálny čin. Myslím si, že polícia jednoducho nezvládla situáciu. Nemali dôvod zaútočiť na ľudí," tvrdí starosta Vrbnice Jaroslav Tokár na margo policajného zásahu v obci. Ten niesol podľa vyjadrení predsedu SRÚS prvky brutality. Pred budovou okresného riaditeľstva polície v Michalovciach dnes vyjadril požiadavku na odvolanie krajského policajného riaditeľa Juraja Leška.



Aj Tanko, podobne ako časť opozície či verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, kritizuje, že zo zásahu nebol vyhotovený videozáznam. "Ak by bol, pozerali by sme sa na to inak. My tvrdíme jedno, policajti druhé, a výsledkom sú len ponižovaní a zbití Rómovia," zdôraznil Tanko. Nespokojní Rómovia z Vrbnice podľa jeho slov podali približne 15 trestných oznámení.

Minister vnútra Robert Kaliňák v stredu (8.4.) povedal, že podľa neho nebol nikto zmlátený. "Akcia bola vo viacerých obciach. Policajti vždy spisujú záznamy o použití donucovacích prostriedkov, vo Vrbnici však k tomu nedošlo. Teda miera toho, odkiaľ pochádzajú tí, ktorí sa nechali ošetriť, je otázna. Aj starosta Vrbnice povedal, že nič také nevidel, takže všetko preukáže vyšetrovanie. Mohli sme mať kamery, ale je to finančne náročné a keď mi dodajú 20 miliónov eur, bude to hneď," avizoval.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, do ktorej prišli, bola aj Vrbnica, kde podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov. Neskôr ich približne 15 ošetrili. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.

Vyšetrovateľ Inšpekcie Ministerstva vnútra SR už vo veci začal trestné stíhanie pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. "V súčasnosti prebiehajú procesné úkony, zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová.