Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mier a ľudské práva sú vzájomne previazané, tvrdí M. Lajčák

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Michal Svítok

Lajčák vo svojom príhovore poukázal na vážne znepokojenie Slovenska z prebiehajúcich konfliktov v Sýrii či na Ukrajine.

Ženeva/Bratislava 1. marca (TASR) - Medzinárodný mier a bezpečnosť sú tesne previazané s ľudskými právami. Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák to povedal v pondelok (29.2.) počas návštevy ženevského sídla OSN, kde vystúpil na otvorení 31. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva.

"Pokiaľ sa systematicky porušujú ľudské práva a základné slobody, mier a stabilita budú stále v ohrození,"
konštatoval Lajčák podľa správy zverejnenej dnes jeho rezortom.

Zdôraznil, že význam Rady OSN pre ľudské práva, ktorá oslavuje desiate výročie svojho založenia, za tieto roky narástol a "snahou nás všetkých by malo byť, aby zohrávala ešte aktívnejšiu úlohu pri zvládaní globálnych výziev v oblasti ľudských práv."

Lajčák vo svojom príhovore poukázal na vážne znepokojenie Slovenska z prebiehajúcich konfliktov v Sýrii či na Ukrajine. Situácia na Ukrajine sa podľa neho priamo dotýka Slovenska a treba ju preto neustále sledovať, čo bude i jednou z priorít nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ.

Okrem ministerského zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva vystúpil Lajčák v Ženeve aj na pôde Konferencie o odzbrojení. Absolvoval tiež bilaterálne rokovania s vysokým komisárom OSN pre ľudské práva Zajdom Raadom Husajnom, generálnou riaditeľkou Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irinou Bokovovou, prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža Petrom Maurerom, argentínskou ministerkou zahraničných vecí Susanou Malcorrovou a s novým ministrom zahraničných vecí Kataru Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním.

Vo vystúpení v prvý deň zasadnutia Konferencie o odzbrojení na vysokej úrovni Lajčák konštatoval, že medzinárodné spoločenstvo momentálne čelí enormným bezpečnostným hrozbám a je svedkom flagrantného porušovania medzinárodného práva vrátane režimu nešírenia zbraní hromadného ničenia, informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.