Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá už len vo Vysokých Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Za posledných 24 hodín napadlo do siedmich centimetrov nového prachového snehu.

Liptovský Hrádok 4. februára (TASR) - Vo Vysokých Tatrách, približne od 1800 metrov nad morom, naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je tu len mierne spevnená. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V Nízkych a Západných Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň, pričom najnebezpečnejšie sú hlavne svahy s východnou a juhovýchodnou orientáciou. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Na uvedených svahoch sa môžu nachádzať vetrom premiestnené nestabilné snehové vankúše a dosky, ktoré sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica, v nižších polohách je taktiež kôra zo zamrznutého stvrdnutého snehu. Lavíny väčších rozmerov sa zatiaľ nepredpokladajú.

Foto: laviny.sk

Počasie na horách bolo dnes ráno zamračené, miestami s hmlou alebo zvíreným snehom. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus 15 do mínus jedného stupňa Celzia. Fúkal čerstvý až silný, miestami prudký až búrlivý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 75, v nárazoch až do 100 kilometrov za hodinu, vo Vysokých Tatrách do 125 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín napadlo do siedmich centimetrov nového prachového snehu. Silný vietor previal sneh do stredných polôh a uložil ho do žľabov alebo múld, prípadne na hranicu lesa. Snehová pokrývka, ktorá je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne, vplyvom oteplenia mierne sadla. Vetrom naviaty sneh nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný. Tieto vrstvy sú jasne rozoznateľné podľa farby, starý sivý sneh až ľadovica, naviaty je jasno biely. Takéto útvary sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení.