Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Miestne referendum za 10 rokov zorganizovalo sedem percent samospráv

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo Združenie miest a obcí Slovenska.

Bratislava 23. februára (TASR) – Za desať rokov zorganizovalo mieste referendum sedem percent slovenských samospráv. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). To mapovalo, ako sa inštitút využíva v mestách a obciach a akým témam sa miestne referendá venovali.

Z prieskumu vyplýva, že za roky 2005 – 2015 miestne referendum nerealizovalo 92,9 percenta samospráv, priblížil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. "V prípade zrealizovaných referend bolo platných 60 percent z nich," informoval. Výsledky miestneho referenda sú platné vtedy, ak sa na ňom zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov.

Výsledok prieskumu ZMOS vyhodnotilo tak, že mieste referendum nebolo za desať rokov výrazne využívané. Podľa Kaliňáka je to dané tým, že samosprávy nemali na jeho zvolanie adekvátne dôvody, alebo si vybrali časovo, technicky a finančne menej náročnejšie formy spolurozhodovania za účasti obyvateľov - zhromaždenie obyvateľov obce, verejnú schôdzu alebo prerokovanie problému na úrovni výboru mestskej časti.

Prieskum ďalej ukázal, že 42,1 percenta zorganizovaných miestnych referend sa týkalo odvolania starostu alebo primátora, 30 percent sa vzťahovalo na investorský zámer plánovaný v obci a 27,8 percenta hlasovaní riešilo inú dôležitú otázku. Najúspešnejšie pritom boli referendá rozhodujúce o zotrvaní šéfov samospráv vo funkcii – platné boli až tri štvrtiny.

Združenie miest a obcí Slovenska prieskum realizovalo od 13. októbra 2015 do 19. októbra 2015 na vzorke respondentov, ktorú tvorilo 284 samospráv. Uvedená vzorka zahŕňa 609 388 obyvateľov.

Podľa platnej legislatívy vyhlasuje miestne referendum obecné zastupiteľstvo, ak ide o zlúčenie, rozdelenie alebo zrušenie obce, ako aj o zmenu jej názvu, prípadne ak je jeho predmetom odvolanie starostu. Uskutoční sa tiež vtedy, ak o to požiada skupina obyvateľov petíciou, ktorú podporí aspoň 30 percent oprávnených voličov.

Obecné zastupiteľstvo môže vyhlásiť miestne referendum aj o ďalších dôležitých veciach samosprávy. V prípade, ak sa miestne referendum týka odvolania starostu, jeho výsledky sú pre obecné zastupiteľstvo záväzné. Za predpokladu, že sa týka akejkoľvek inej otázky, vo vzťahu k rozhodovaniu obecného zastupiteľstva nemá záväzný charakter.