Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O migrácii budú v pondelok v Bratislave diskutovať traja premiéri

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Schôdzka sa uskutoční po historicky prvom spoločnom rokovaní českej a slovenskej tripartity.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Avizovaný mimoriadny summit Vyšehradskej štvorky sa uskutoční v piatok 4. septembra. Do Prahy ho zvolal český premiér Bohuslav Sobotka, keďže ČR je momentálne predsedajúcou krajinou V4.

Za Slovensko sa ho zúčastní šéf kabinetu Robert Fico. Dnes to schválila vláda.

Začiatok summitu sa predpokladá o 15.00 h v priestoroch českého úradu vlády.

Predsedovia vlád zoskupenia sa budú venovať aktuálnej situácii súvisiacej so zvyšujúcim sa prílivom utečencov do krajín Európskej únie. Výstupom z rokovania má byť spoločná deklarácia premiérov k migrácii.

Podľa slovenskej vlády sa naša krajina dostáva pod enormný tlak svojich zahraničných partnerov. "V rámci EÚ nám neostáva veľa spojencov a reálne hrozí, že tlaku zo strany členských štátov, do ktorých migranti smerujú, budeme v poslednej fáze čeliť osamotení," upozorňuje kabinet v dnes schválenom návrhu ďalšieho postupu SR na riešenie migračnej krízy.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poznamenal, že Vyšehradská štvorka má ako regionálne zoskupenie pomerne veľkú váhu v rámci únie. Jej spoločný hlas je preto vnímaný podstatne pozornejšie ako samostatný hlas individuálnych štátov V4.

Slovensko žiada otvorenú a komplexnú diskusiu o fenoméne migrácie, ako aj robustnejšiu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ nacielenú na prevenciu ozbrojených konfliktov v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú.

Ako súčasť strednodobých opatrení presadzuje zriadenie tzv. bezpečných zón pre utečencov v krajinách pôvodu, resp. tranzitu, kde im bude poskytnutá adekvátna humanitárna pomoc.

Trvá na posilňovaní udržateľnej európskej politiky návratov a zlepšenia readmisií. Požaduje okamžité posilnenie ochrany suchozemských i morských vonkajších hraníc EÚ. Vyzýva na spoločnú akciu proti prevádzačom a pašovateľom ľudí.

Slovenská vláda odmieta povinné kvóty na prerozdelenie utečencov, pretože podľa nej je to ďalší faktor na zvyšovanie atraktivity EÚ pre zväčšujúce sa migračné vlny. "Ako súčasť okamžitých opatrení sme pripravení na dobrovoľnej báze prijať utečencov v súlade s platnými azylovými procedúrami a postarať sa o tých, ktorých životy sú preukázateľne a vierohodne v ohrození v ich materských krajinách," uvádza vo svojej pozícii k riešeniu migračnej krízy.

O tejto problematike budú v pondelok 7. septembra rokovať v Bratislave slovenský premiér Robert Fico, český Bohuslav Sobotka a rakúsky Werner Faymann. Ministri zahraničných vecí EÚ sa neformálne stretnú v piatok (4.9.) a sobotu (5.9) v Luxemburgu. Lajčák očakáva intenzívnu a emotívnu debatu. Následne sa v piatok 11. septembra stretnú v Prahe ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky aj s luxemburským predsedníctvom. Schôdzka ministrov vnútra EÚ je naplánovaná na 14. septembra a 8. októbra. Summit EÚ sa uskutoční 15. októbra.