Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Migrantov v Humennom umiestnili do karantény

Skupina 149 asýrskych kresťanov, ktorých prijatie je súčasťou dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy, vo štvrtok 10. decembra 2015 pricestovala na Slovensko. Lietadlo s rodinami z územia severného Iraku pristálo vo štvrtok o 22.25 h na košickom letisku. Na snímke asýrski kresťania vystupujú z lietadla na košickom letisku 10. decembra 2015. Foto: TASR - Milan Kapusta

Asýrčania nebudú môcť vychádzať zo zariadenia do 11. marca.

Bratislava 25. februára (Teraz.sk/TASR) - Karanténu v trvaní 21 dní nariadil hygienik v záchytnom tábore v Humennom, kde zaznamenali výskyt ovčích kiahní. Opatrenie sa týka aj asýrskych kresťanov ubytovaných v tábore, kde sa po získaní azylu na Slovensku odštartoval ich integračný proces.

Asýrski kresťania z Iraku absolvovali v uplynulých dňoch špeciálny vzdelávací program aj mimo brán humenského tábora – navštevovali miestne gymnázium. Ich štúdium na pôde školy však momentálne nepokračuje pre zmienenú karanténu, ktorú nariadil hygienik ešte v pondelok 22. februára. Ovčie kiahne zaznamenali v tábore u jedného z dospelých žiadateľov o azyl, ktorý nepatrí k skupine asýrskych kresťanov.

"Keďže sú medzi Iračanmi aj deti a inkubačná doba ovčích kiahní je niekoľkodňová, majú teda obmedzený pohyb a po dobu 21 dní nemôžu opúšťať budovu záchytného tábora. Nejde o žiadnu mimoriadnu či vážnu situáciu. Je to bežný jav, ktorý sa objavuje ako v škôlkach medzi deťmi, menej častejšie na základných školách, tak z času na čas i v tábore. Ide o štandardný postup v tomto prípade," TASR informovali z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra (TO KMV) SR.

Integračný proces asýrskych kresťanov tak nie je výskytom ovčích kiahní ani karanténou ohrozený. Kde rodiny po odchode z Humenného umiestnia, bude závisieť od toho, kde sa im nájde práca a škola. "Je to dlhodobý proces, ktorý bude trvať týždne až mesiace. Budú presťahovaní vtedy, keď to dovolí integračný proces. Do toho vstupuje veľa faktorov, napríklad úroveň ovládania jazyka, pracovné možnosti, štúdium. Sťahovanie jednotlivých rodín bude postupné podľa schopnosti integrácie každej z nich," ozrejmil TO KMV.

Slovensko prijalo skupinu rodín asýrskych kresťanov zo severného Iraku, ktorí museli utiecť zo svojich domovov pred hrozbou Islamského štátu. Do krajiny pricestovali vlani 10. decembra v rámci dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy. Skupinu tvorí 149 ľudí.