Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Mikloško: Vypustenie limitov na volebnú kampaň môže byť nebezpečné

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mikloško, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Vo svojom návrhu novely zákona o volebnej kampani vypustenie limitov presadzuje Peter Osuský (SaS).

Bratislava 29. mája (TASR) – Vypustiť maximálne limity na finančné náklady počas volebnej kampane môže byť podľa Jozefa Mikloška (KDH) nebezpečné. Vo svojom návrhu novely zákona o volebnej kampani vypustenie limitov presadzuje Peter Osuský (SaS).

"Ten, kto má, nech sa presadí, ten kto nemá, nech sa nepresadí? To môže byť trocha nebezpečné," povedal dnes Mikloško v pléne parlamentu. Člen KDH však tento úmysel úplne nezatratil. Pripúšťa, že vypustením limitov by sa predišlo dehonestujúcim sporom. "Neboli by okolo toho cirkusy a zvady," myslí si.

Osuského návrh zákona ocenil Eugen Jurzyca (SaS). Volebný zákon má podľa neho v súčasnosti veľa zákazov spôsobujúcich len byrokraciu. Odvolal sa na rebríček svetového ekonomického fóra, podľa ktorého sa Slovensko nachádza takmer na chvoste. "Tieto zákazy sa pán Osuský snaží odstrániť. Zákazy treba kontrolovať, čo znamená výdavky. Došlo by tak úspore financií," zhodnotil.

Osuský argumentuje tým, že stanovenie maximálnej výšky výdavkov na volebnú kampaň je neodôvodneným zásahom do slobody prejavu, slobody šírenia informácií a politickej súťaže. Preto nesúhlasí, že stanovenie limitu zabezpečí rovnosť kandidujúcich subjektov vo voľbách.

"Rozdiel medzi možnosťami vedenia kampane subjektov s minimálnymi finančnými prostriedkami a s finančnými prostriedkami na úrovni maximálnych výdavkov stanovených zákonom je aj tak dramatický. Zákonom maximálne stanovená výška výdavkov na kampaň žiadnu 'rovnosť' kandidujúcich subjektov nezabezpečuje, ani ju zabezpečiť nemôže a nie je reálny dôvod, aby sa zákon o to snažil," vysvetľoval Osuský.

V samotnej novele presadzuje aj zrušenie 48-hodinového moratória. Chce tiež umožniť zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov až do volebného dňa. Počas volebného dňa však malo byť zverejňovanie zakázané rovnako ako vedenie kampane.