Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Mikolášik: Návrh Komisie zakázať legálnu držbu zbraní je nezmysel

Miroslav Mikolášik Foto: EĽS/Martin Lahousse

Zákaz legálnej držby zbraní nerieši problém teroristických hrozieb, iba rozdúcha vášne nevôle medzi občanmi, ktorých ma chrániť, myslí si europoslanec.

Bratislava/Brusel 7. apríla (TASR) - Ak si Európska komisia myslí, že zákazom legálne držaných zbraní bojuje proti terorizmu, občania Únie si musia myslieť, že sa zbláznila, povedal slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Reagoval tak na návrh novely smernice o strelných zbraniach, ktorá má zakázať legálnu držbu niektorých poloautomatických zbraní a sprísniť podmienky na ich získanie.

„Vždy platilo, že oheň sa hasí vodou, najnovšie postrehy z dielne Komisie však naznačujú, že sa to dá aj olejom,“ hovorí Mikolášik, ktorý je presvedčený, že zákaz legálnej držby zbraní nerieši problém teroristických hrozieb, iba rozdúcha vášne nevôle medzi občanmi, ktorých ma chrániť. „Únia musí robiť všetko pre ochranu svojich občanov, toto riešenie sa však míňa účinku. Teroristi páchajú útoky práve nelegálne získanými zbraňami a obávam sa, že týmto zákazom by sa ešte zvýšil ich počet a rozšíril by sa čierny trh so zbraňami.“ Mikolášik si myslí, že prijatie novely by mohlo spôsobiť, že kým dnes vieme aspoň o legálnych držiteľoch zbraní, potom by sme už nemuseli mať informácie o žiadnych napriek tomu, že naďalej budú. Ak by bol návrh schválený v súčasnom znení, množstvo oprávnených držiteľov kategórií zbraní, ktoré sú aktuálne povolené, by bolo nútených tieto zbrane odovzdať štátu bez náhrady alebo ich znehodnotiť. Novela by sa dotkla aj múzeí, ktoré by boli povinné plne znefunkčniť zbrane, čím by sa výrazne znížila historická hodnota mnohých významných artefaktov. „Únia musí obmedzovať konanie teroristov, nie slobodu svojim občanom. Majiteľov zbraní s platne vydaným povolením vieme predsa vystopovať. Novelou by boli postihnuté skupiny ako športoví strelci, poľovníci, zberatelia či oprávnení držitelia za účelom ochrany majetku, len nie páchatelia teroristických útokov,“ dopĺňa Mikolášik.

Europoslanec kritizuje aj spôsob vzniku návrhu novely, ktorý bol podaný bez akejkoľvek dopadovej štúdie posudzujúcej možné vplyvy. „Do súčasného právneho stavu je nutné zasahovať uvážlivo a s najvyššou mierou opatrnosti, nie zbrklými krokmi, ktoré neriešia podstatu problému a veci skôr uškodia,“ uzavrel Mikolášik.

Európska komisia prišla s legislatívnym návrhom na novelizáciu Smernice Rady 91/477/EHS o kontrole získavania a vlastnenia zbraní v reakcii na parížske teroristické útoky z 13. novembra 2015. Novela by okrem iného predstavovala sprísnenie právnych noriem zakazujúcich určité kategórie poloautomatických zbraní, zahrnutie múzeí a zberateľov do rozsahu smernice, úpravu podmienok získania povolenia na držbu strelnej zbrane ako napr. sprísnenie povinných lekárskych podmienok či návrh jednotných pravidiel označovania strelných zbraní na účely ich vystopovania.