Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: MIKULÁŠ ČERNÁK: Hanbím sa za svoju temnú minulosť

Banskobystrický boss Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody, prichádza na súdne pojednávanie 10. marca 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Banskobystrický bos, odsúdený na doživotie za viacero vrážd, je rozhodnutý vypovedať vo všetkom.

Bratislava 10. marca (TASR) - Proti východoslovenskému bosovi Branislavovi A. dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I v kauze krvavej dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 vypovedal banskobystrický bos Mikuláš Černák, odsúdený na doživotie za viacero vrážd.



Karol M., nachádzajúci sa v súčasnosti stále v Belize, mal podľa výpovede Černáka "zlyhať pri atentáte a pri monitorovaní bývalého policajta Juraja G., keď napokon v Moste pri Bratislave zahynula nevinná žena a dieťa". "Branislav A. mal byť strelec a mal popraviť chlapca a ženu v tom aute. Družka a syn boli doslova samopalom popravení. Preto som začal vypovedať. Objednávateľom bol Radoslav M., ktorý oslovil Karola M. Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať. Tento skutok je len jeden z čiastkových skutkov, kde budem vypovedať," povedal Černák.

Banskobystrický boss Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody, prichádza na súdne pojednávanie 10. marca 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"V roku 2010 som bol v kontakte s Branislavom A. v ilavskej väznici - pripravovali sme stratégiu našich obhajob. Páchali sme v 90. rokoch násilnú trestnú činnosť vrátane vrážd spoločne s bratmi Ivanom a Karolom M., nachádzajúcim sa v Belize. Pridali sa k našej skupine v polovici 90. rokoch," povedal ďalej banskobystrický bos, ktorý v tejto súvislosti napísal list v marci minulého roku Generálnej prokuratúre SR a list sa napokon dostal aj k senátu Okresného súdu Bratislava I. "Motívom vraždy Juraja G. mala podľa mojich informácií byť snaha získať jeho podiel v nejakých hracích herniach, kde mal byť potom dosadený Karol M.," dodal svedok.

Černák dnes vypovedal necelé dve hodiny. Predseda senátu proces napokon odročil na začiatok mája. Černák chce spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri objasnení až 32 mafiánskych vrážd. Vo väzení je 18 rokov. O sedem rokov, napriek tomu, že je odsúdený na doživotie, môže požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. Pokiaľ by mu príslušný súd podmienečné prepustenie zamietol, môže tak žiadať o prepustenie každý nasledujúci rok.

Bratislavský súd dnes pojednával prípad údajného objednávateľa vraždy v Moste pri Bratislave Radoslava M. a spoluobžalovaného Róberta B. Branislav A. z Veľkých Kapušian je obžalovaný z priamej účasti na tejto dvojnásobnej vražde, jeho kauzu však pojednáva iný senát Okresného súdu Bratislava I. Vypovedal v polovici júla k obsahu spomínaného listu Černáka. "List je zmesou pravdivých i nepravdivých údajov. S Černákom mám zlé vzťahy. Dlhé roky som vedel, že Černák spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto som sa nikdy s ním nebavil o svojich skutkoch. Vedel som o veľmi zlých vzťahov medzi Černákom a Karolom M.," povedal Branislav A. Černák v liste uvádza, že Branislav A. sa mu v cele ilavskej väznice priznal k účasti na dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave.

Banskobystrický boss Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody, prichádza na súdne pojednávanie 10. marca 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Z priamej vraždy sú obžalovaní aj Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, spomínaný bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Juraj G. podnikal s bratmi Radoslavom a Andrejom M. Prvý z nich je v tomto procese obžalovaný z toho, že si objednal jeho vraždu.

S kvartetom Branislavom A., Nikolom P., Karolom M. a Jozefom B. je naplánované pojednávanie pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I na apríl. Tento súd v prvej polovici marca minulého roka rozhodol, že proti obžalovanému Karolovi M., ktorý sa nachádza stále v Belize, bude konať ako proti ušlému. Konkrétne súd vydal opatrenia na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR, že už na júnovom pojednávaní konal voči Karolovi M. ako ušlému.