Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza NR SR k nebankovým spoločnostiam nebude

NR SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov. Opozícia dodala len 29.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k pôsobeniu nebankových spoločností a k enormnému nárastu exekučných konaní nebude. Rozhodol o tom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Návrh na zvolanie schôdze, ktorý podala opozícia, totiž podľa Pašku nespĺňa potrebné náležitosti. "Predložený návrh nebol podaný požadovaným počtom poslancov NR SR, čím nie sú splnené náležitosti na zvolanie schôdze NR SR," konštatuje Paška vo svojom rozhodnutí.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov. Opozícia dodala len 29. Tým posledným mal byť podpis nezaradeného poslanca Radoslava Procházku. Jeho meno síce na hárku figuruje, chýba však pri ňom poslancov podpis.

Opoziční poslanci na čele s Alojzom Hlinom (nezaradený) chceli na mimoriadnom rokovaní vyjadriť znepokojenie nad situáciou v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Zároveň chceli zaviazať vládu, aby pripravila legislatívne návrhy na riešenie tejto situácie. Podpisy dodali poslanci SaS, OĽaNO (okrem Igora Matoviča), podpis dal aj poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar a nezaradení poslanci združení v hnutí Nová väčšina - Dohoda.

Podľa Hlinu je aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní alarmujúca. A to natoľko, že sú podľa Hlinu potrebné zásadné zmeny v legislatíve, ktorá pôsobenie nebankových spoločností a exekútorov upravuje.