Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimoriadne plénum o školstve a zdravotníctve skončilo, trvalo 16 hodín

Na snímke dolu zľava predseda NR SR Peter Pellegrini, podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková a podpredseda NR SR Miroslav Číž počas rokovania mimoriadnej, 61. schôdze parlamentu v Bratislave 11. februára 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Závermi rokovania, ktoré iniciovalo 35 opozičných poslancov, sú dve uznesenia, ktoré navrhli poslanci vládneho Smeru-SD. Opozičné návrhy neprešli.

Bratislava 12. februára (TASR) - Mimoriadna schôdza venovaná problematike školstva a zdravotníctva sa po takmer 16 hodinách skončila. Závermi rokovania, ktoré iniciovalo 35 opozičných poslancov, sú dve uznesenia, ktoré navrhli poslanci vládneho Smeru-SD. Opozičné návrhy neprešli.



Pri školstve parlament konštatuje, že kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a že riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom. Parlament tiež konštatuje, že konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku.

Plénum ďalej vyzýva všetky politické strany kandidujúce vo voľbách do NR SR, aby deklarovali záväzok prijať po parlamentných voľbách Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2024, ktorý bude vychádzať zo správy o stave školstva. Strany majú zároveň garantovať efektívny, spravodlivý a transparentný systém financovania školstva, prijať zákony o financovaní regionálneho školstva, vysokého školstva a vedy a výskumu v súlade s metodikou a odporúčaniami OECD.

Plénum Národnej rady SR (NR SR) počas rokovania mimoriadnej, 61. schôdze v Bratislave, 11. februára 2016.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Politické strany majú tiež prijať novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou sa prehodnotí systém kontinuálneho vzdelávania. Má sa tiež dofinancovať modernizačný dlh škôl a školských zariadení vzniknutý nerovnakým prístupom k čerpaniu eurofondov. Povinnosťou má byť aj každoročné vypracovanie a zverejnenie výročnej správy o stave školstva a o plnení Národného vzdelávacieho programu.

Na snímke zľava predseda NR SR Peter Pellegrini, podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková a podpredseda NR SR Miroslav Číž počas rokovania mimoriadnej, 61. schôdze parlamentu v Bratislave 11. februára 2016.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Pri téme zdravotníctva parlament konštatuje, že v súčasnej situácii je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo. "Zdravotníctvo sa týka skutočne všetkých bez ohľadu na stranícku príslušnosť, na zmýšľanie a vnútorné vyznávanie hodnôt. Je to špecifický rezort a treba rátať s tým, že niektoré benefity sa zúročia až po dlhšom čase," píše sa v uznesení.



NR SR tiež žiada vládu SR, aby v záujme pacientov aj zdravotníckych pracovníkov pokračovala v prísne nastavených podmienkach: DRG systému a dodržiavania schváleného harmonogramu, eHealth-u, nových pravidiel pri nakupovaní zdravotníckej techniky, vykonávania auditov nemocníc, každoročného prideľovania potrebných kapitálových výdavkov nemocniciam na ich rekonštrukcie a pokračovala vo zvyšovaní benefitov pre pacientov či zachovaní sociálne únosnej liekovej politiky.

Uznesenie ku školstvu navrhol poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) a hlasovalo zaň 78 poslancov. Uznesenie k zdravotníctvu presadil Richard Raši (Smer-SD), podporilo ho 80 členov snemovne.