Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Utorkovú schôdzu k ústavnému zákonu o odstrele medveďov zrušili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Návrh ústavného zákona aj návrh na skrátené legislatívne konanie má byť zaradený na najbližšiu riadnu schôdzu NR SR. Tá je zatiaľ naplánovaná od 16. apríla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v utorok (9. 4.) mimoriadne rokovať o návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Utorkovú schôdzu zrušili na žiadosť ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS). Chce nájsť s časťou opozície zhodu na zákone.

Návrh ústavného zákona aj návrh na skrátené legislatívne konanie má byť zaradený na najbližšiu riadnu schôdzu NR SR. Tá je zatiaľ naplánovaná od 16. apríla.

Taraba v pondelok ráno rokoval s opozičným KDH. Hnutie nesúhlasí s ústavným zákonom z dielne vlády, navrhuje vlastné riešenie. Minister tvrdí, že návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podobným smerom ako návrh ústavného zákona.

Minister chce využiť niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona. Vláda podľa neho trvá na tom že najúčinnejšie riešenie je ústavný zákon. Myslí si, že do troch týždňov bude na Slovensku konečne efektívne riešenie odstrelu medveďa.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania.