Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Mimovládky chcú od Sólymosa zohľadniť fakty k rozšíreniu ťažby uhlia

Ilustračné foto. Foto: TASR- Pavol Remiaš

Organizácie zároveň pripomenuli, že postupné utlmenie výroby elektriny z uhlia prinesie zdravotné úžitky vo výške 500 miliónov eur ročne a nižšie výdavky pre odberateľov elektriny o 100 miliónov eur.

Nováky 12. júla (TASR) - Zástupcovia a zástupkyne prevažne mimovládnych organizácií žiadajú listom ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) o zváženie viacerých faktov pri posudzovaní možného rozširovania ťažby hnedého uhlia pri Novákoch.

Rozširovanie ťažby hnedého uhlia pred diskusiou o rozvojových programoch, ktoré vytvoria nové pracovné príležitosti a naštartujú dlhodobé aktivity v regióne, považujú mimovládne organizácie za cestu v rozpore so smerovaním v rozvinutých krajinách v 21. storočí, informoval dnes TASR Juraj Melichár z organizácie Priatelia Zeme- CEPA. Odvolal sa pritom na vyjadrenie Kúpeľov Bojnice, ktoré tvrdia, že otvorenie 12. ťažobného poľa môže podkopať ich deväťstoročnú tradíciu a ohroziť tak ich približne 300 súčasných a možných budúcich 1000 pracovných miest.

Organizácie zároveň pripomenuli, že Inštitút environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia SR a Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR v revízii výdavkov na životné prostredie z júla tohto roka skonštatovali, že postupné utlmenie výroby elektriny z uhlia prinesie zdravotné úžitky vo výške 500 miliónov eur ročne a nižšie výdavky pre odberateľov elektriny o 100 miliónov eur ročne. "Z monitorovaných priemyselných firiem elektrárne v Novákoch spaľujúce domáce hnedé uhlie produkujú až 72 percent oxidu siričitého a osem percent prachových častíc, utlmenie ťažby by tak znížilo emisie CO2 o päť percent a podporilo tak dosiahnutie klimatických cieľov do roku 2030, ktoré budú aj pre SR vyžadovať mimoriadne úsilie," ozrejmil ďalej Melichár.

Spomenul i vyšetrovanie Európskej komisie (EK) ohľadom dotácie štátu na výrobu elektriny z uhlia, minuloročné vyjadrenia ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) o tom, že je pripravený rokovať o skoršom zastavení dotovania výroby elektriny i návrh Slovenských elektrární v podobe skoršieho útlmu Elektrárne Nováky.

"Spravodlivá transformácia priemyselných regiónov sa už deje naprieč Európou. Napríklad vláda v Českej republike prijala strategický rámec hospodárskej reštrukturalizácie krajov a pracuje na súvisiacich akčných plánoch. EK zdôrazňuje, že okrem fondov Európskej únie je možné pre rozvoj regiónu využiť napríklad Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii," doplnil. O potrebe pripraviť na mieru šitý prístup pre každý región, spolupracovať s rôznymi aktérmi a mimovládnymi organizáciami na tvorbe politík, voľbe ohľadom práce a životnom prostredí hovorila vo svojej správe podľa Melichára i Medzinárodná konfederácia odborových zväzov.

"Sme pripravení pomáhať pri návrhu zmysluplného transformačného programu pre región. Momentálne je totiž najlepší čas na diskusie o riešeniach, ktoré nepodkopú dlhodobé pracovné miesta v regióne," dodal Melichár.

Pod list ministrovi sa podpísali i predstavitelia Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právneho štátu, INESS-u, Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE, Kúpeľov Bojnice, Sosny, Združenia Slatinka, občianskeho združenia TATRY, Greenpeace Slovensko, CEPTY, Utopie, Živice, Spoločnosti pre trvalo udržateľný život v SR a VIA IURIS.

O plánovanej ťažbe v 12. ťažobnom úseku dobývacieho priestoru Nováky I. už medzičasom rozhodla osobitná komisia ministra životného prostredia. Tá sa ňou zaoberala potom, čo proti záverečnému stanovisku Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorým povolilo ťažbu, doručili začiatkom tohto roka dotknuté organizácie rozklady. "V tejto veci boli na ministerstvo doručené tri rozklady, ktorými sa osobitná komisia ministra životného prostredia dôkladne zaoberala. Výsledok samozrejme zverejníme hneď, ako sa s ním oboznámia všetci účastníci konania," reagoval pre TASR hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.