Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimovládky sa chcú stretnúť s Porošenkom, pripravujú pomoc Ukrajine

Ukrajinský prezident Peter Porošenko. Foto: TASR/AP

Slovenské mimovládne organizácie by sa chceli s ukrajinskou hlavou štátu stretnúť v Bratislave, aj keď bude mať počas návštevy napätý program.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Slovenské mimovládne organizácie (MVO) sa usilujú o stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom počas jeho oficiálnej nedeľnej (16.11.) návštevy Slovenska. Chcú mu predstaviť ponuku konkrétnej pomoci jeho krajine, ktorú pripravujú.

Program pomoci Ukrajine dáva dohromady viac ako dvadsať mimovládnych organizácií. Z nich niektoré majú viacročné skúsenosti s poskytovaním podpory transformujúcim a integrujúcim sa krajinám, napríklad na Balkáne. Možnosti pomoci vojnou zmietanej krajine prezentovali v stredu (12.11.) zástupcovia tretieho sektora ukrajinskému veľvyslancovi na Slovensku Olehovi Havašimu. Požiadali ho o príležitosť stretnúť sa s Porošenkom alebo členmi jeho delegácie.

"Vieme, že program má veľmi napätý (Porošenko, pozn. TASR), v každom prípade sa stretneme s niekým z administratívy prezidenta a verím, že sa nám podarí stretnúť aj s prezidentom osobne," vysvetlil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Marek Kapusta z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Milan Nič z organizácie Central European Policy Institute ozrejmil, že touto iniciatívou sa pokúšajú suplovať štát, ktorý neprišiel s adekvátnou ponukou pomoci nášmu východnému susedovi. "Bolo by normálne, že takýto vejár technickej asistencie voči Ukrajine príde zo strany štátu. No ale keď to neurobí štát, chceme zdola niečo takéto ponúknuť. Preto sme sa pred návštevou prezidenta Porošenka dali dokopy a žiadame o prijatie," uviedol.

Alexandrovi Dulebovi zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku chýba absencia plánovania zahraničnej pomoci Ukrajine na štátnej úrovni podobná tej, ktorú bolo vidno v roku 2005 po Oranžovej revolúcii. Očakával, že ministerstvo zahraničných vecí príde s iniciatívou, ako Ukrajine pomôcť s naplnením nedávno prijatej asociačnej dohody.

Štátna pomoc je pritom z pohľadu Dulebu kľúčová, navyše je v priamom záujme Slovenska. Priblíženie sa Ukrajiny k jednotnému európskemu trhu môže prinajmenšom zdvojnásobiť náš vzájomný obchod a zlepšiť situáciu na stagnujúcom východnom Slovensku, zdôraznil.

"Preto aj takáto naša iniciatíva, preto sme to aj nazvali Program pomoci, že dáme dokopy kapacity na mimovládnej úrovni a možnože to pomôže trošku potlačiť do rozhodnutia aj ministerstvo zahraničných vecí," vysvetlil Duleba.

Mimovládne organizácie zapojené do programu chcú, aby mohli Ukrajinci čerpať zo skúseností našej krajiny z procesu modernizácie, ekonomických reforiem a európskej integrácie. Domnievajú sa, že sa Slovensko nesmie k Ukrajine otočiť chrbtom a je jeho povinnosťou vrátiť to, čo pred štvrťstoročím dostalo v podobe pomocnej ruky zo strany krajín Európskej únie.

V svojom programe sa tretí sektor zameral na oblasť ekonomických reforiem, boja proti korupcii, zapojenia občanov do reforiem, správy vecí verejných a začleňovania Ukrajiny do európskych štruktúr. O formách a spôsobe pomoci sú chcú rozprávať aj s ukrajinskými mimovládnymi organizáciami a s jej oficiálnymi predstaviteľmi.