Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimovládky chcú vyššiu transparentnosť financovania politikov

Po novom by mali preto podrobne opisovať svoj majetok, vďaka zmenám by sa mali dať kontrolovať aj majetkové prírastky.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Mimovládne organizácie volajú po podpore pre opozičný návrh na podrobnejšie majetkové priznania. Novelu o konflikte záujmov má parlament na programe nadchádzajúcej schôdze a organizácie Transparency International Slovensko, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy i Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť vyzývajú poslancov, aby ju odobrili.

Novelu predložila opozícia a keďže ide o ústavný zákon, jej hlasy na jeho presadenie nestačia, potrebná je podpora Smeru-SD. Strany sa pokúšali na znení dohodnúť, avšak neúspešne. Opozícia chce, aby sa majetok verejných funkcionárov dal lepšie kontrolovať. Po novom by mali preto podrobne opisovať svoj majetok, vďaka zmenám by sa mali dať kontrolovať aj majetkové prírastky. Verejní funkcionári by tiež mali priznávať dary nad 4000 eur.

Mimovládne organizácie okrem toho žiadajú zákonodarcov, aby iniciovali zavedenie nezávislej kontroly financovania politických aktivít pozmeňujúcimi návrhmi vo vládnej novele zákona o politických stranách a o volebnej kampani. "Ponechanie kontroly na ministerstve financií nevzbudzuje dôveru, že kontrola bude nestranná aj voči politikom pri moci. Odporúčame poveriť kontrolou osobitný úrad, ktorý by mal vlastný rozpočet i vyšetrovacie právomoci pre skúmanie podozrení z nelegálneho financovania kampaní či nepriznaných príjmov politikov," napísali v spoločnom stanovisku.

Ako upozornili, pre pomalú tvorbu legislatívy prebiehajúce voľby do orgánov samosprávnych krajov skončia bez toho, aby boli kandidáti akokoľvek nútení zverejniť čo len euro prijaté od svojich darcov. Rozbehnutá je už aj prezidentská kampaň. "Naďalej platia vágne pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní. Máme vážne obavy, že ak sa na nasledujúcej parlamentnej schôdzi neodsúhlasia sľubované zmeny, verejnosti bude naďalej odopieraná reálna možnosť kontroly príjmov politikov, a aj prezidentské voľby prebehnú bez toho, aby mohlo byť prípadné nelegálne financovanie kandidátov vôbec odhalené a vyšetrené," konštatuje sa v liste.