Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Mimovládky dostali vlani takmer 10 miliónov na pomoc ľuďom z Ukrajiny

Na archívnej snímke z 12. marca 2022 utečenkyňa z Ukrajiny stojí pred tabuľou s nápisom CLO na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v obci Vyšné Nemecké. Foto: TASR - Jakub Kotian

Projekt EU-CARE vznikol ako odpoveď štátu a nezávislých nadácií na situáciu po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stodesať mimovládnych organizácií získalo vlani v rámci národného projektu EU-CARE finančný príspevok na pomoc odídencom z Ukrajiny. Celkovo im bolo prerozdelených takmer desať miliónov eur. TASR o tom informovala manažérka projektu Barbora Peregrim.

"Podporené organizácie vrátane Červeného kríža, Ligy za duševné zdravie či Slovenskej katolíckej charity poskytovali priemerne 70.000 intervencií mesačne, z toho približne tretinu deťom a mladým ľuďom do 18 rokov. Medzi najčastejšie intervencie patrila sociálna pomoc, psychologická podpora či rôzne vzdelávacie aktivity," priblížila.

Na aktivity projektu by mal kontinuálne nadviazať národný projekt Integrácia štátnych príslušníkov tretích krajín vrátane migrantov. "Tento národný projekt by mal byť realizovaný v rokoch 2024 až 2026," ozrejmila Peregrim.

Projekt EU-CARE vznikol ako odpoveď štátu a nezávislých nadácií na situáciu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Financie prerozdelilo konzorcium šiestich nadácií, a to Nadácie otvorenej spoločnosti, Nadácie Ekopolis, Nadácie Pontis, SOCIA - Nadácie pre podporu sociálnych zmien, Nadácie Centra pre filantropiu a Nadácie pre deti Slovenska.