Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie zverejnili otvorený list vláde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V liste sa hovorí o prehodnotení kandidátky na post sudcu ESĽP.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Mimovládne organizácie a viaceré verejne činné osobnosti dnes zverejnili otvorený list vláde, ktorým protestujú proti kandidačnej listine vlády a Súdnej rady na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Vládu vyzývajú, aby túto kandidátku zloženú z prodekana Fakulty práva Univerzity Komenského Ondreja Laciaka, zástupkyne Slovenska pred ESĽP Marici Pirošíkovej a sudkyne Andrey Kriškovej nepredložila Rade Európy a vyzvala Súdnu radu na nové voľby. Informovala o tom dnes Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

"Podľa nášho názoru je kandidátka, ktorú predkladá Slovensko, medzinárodnou hanbou a je jedným z najväčších škandálov, ktorý sa udial za posledné mesiace," vyhlásila Wienk. Celá kandidátka podľa nej vznikla na pôde Súdnej rady netransparentným procesom. Upozornila, že zo zvukového záznamu z jej rokovania je zrejmé, že ani samotní členovia sa nepodieľali na tvorbe pravidiel výberu, ktoré neboli vopred známe ani im, ani verejnosti. Tesne pred tým ako Súdna rada pristúpila k predstavovaniu jednotlivých uchádzačov, jej predseda Štefan Harabin oznámil, že sa budú preverovať znalosti uchádzačov z úradných jazykov ESĽP, teda z angličtiny a francúzštiny. Signatári sú presvedčení, že kandidátka vznikla netransparentným spôsobom, ktorý mal plne v rukách len Harabin.

Vláda SR prostredníctvom tlačového odboru odporučila signatárom otvoreného listu obrátiť sa na Súdnu radu, keďže vláda nemá kompetencie v procese výberu kandidátov. "Aj keď v rámci národnej procedúry je rozhodujúce stanovisko vlády SR, je však prijímané výhradne na základe návrhu Súdnej rady SR," uvádza sa v stanovisku vlády.

Štefan Harabin odmieta tvrdenia signatárov. "Aktivita Aliancie Fair-play sa dá chápať ako tendenčná v snahe ochrániť svojho tajného favorita, sudcu Juraja Babjaka, v rámci rodinkárskeho prepojenia na svoju manželku aktívne pôsobiacu v mimovládnom sektore," uviedol v reakcii a dal do pozornosti zvukový záznam z predstavenia kandidátov a ich jazykových znalostí. "Mám vedomosť o tom, že niektorí kandidáti, ktorí neboli zvolení v prvej voľbe, sa potajme so svojím listom obrátili na predsedu Poradného panelu pána Wildhabera s tým, že sú erudovanejší ako riadne zvolení kandidáti," napísal ďalej Harabin. Myslí si, že vďaka intrigám neúspešných kandidátov a nedostatkom v činnosti Poradného panelu je nová kandidátka horšia ako pôvodná, teda tá, ktorá bola odmietnutá. "Pokiaľ Riadiaci výbor pre ľudské práva upozorňuje na riziko, že Poradný panel dospeje k neodôvodneným záverom, pokiaľ čerpá informácie z neoficiálnych zdrojov, plne sa s ním stotožňujem," uzavrel Harabin.