Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

´Mimovládky´ volajú po zachovaní dvojpercentnej asignačnej dane

Na snímke zľava zástupca Greenpeace Slovensko Juraj Rizman, bývalý veľvyslanec v USA Martin Bútora, splnomocnenec vlády SR pre Rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač, Marcel Zajac z Centra pre filantropiu a Helena Woleková z Nadácie Socia. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zástupcovia tretieho sektora rozoberali i nastavenie petičnej legislatívy. Požadujú pre občanov väčšiu zrozumiteľnosť a lepší prístup k informáciám legislatívneho procesu.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Mimovládne neziskové organizácie (MVO) sa obávajú novely zákona o sociálnom poistení a plánovanej zmeny asignačného modelu. To bude mať podľa nich fatálny dopad na celý tretí sektor, vrátane najohrozenejších skupín obyvateľstva. Po dvojdňovej konferencii vytvorili záverečný dokument s najdôležitejšími bodmi, ktoré by sa mali realizovať v najbližšom období.

Vyzývajú v ňom predstaviteľov exekutívy, aby k nim pristupovali ako k rovnocennému partnerovi pri zvyšovaní kvality života, demokracie a pri riešení akútnych aj dlhodobých problémov. Jedna z hlavných diskusií na konferencii sa podľa splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filipa Vagača týkala asignačného mechanizmu. Tretí sektor chce zastaviť jeho postupné klesanie z úrovne dve percentá a zachovať túto hranicu.

Niektoré organizácie ponúkajú know-how z čerpania európskych štrukturálnych fondov na ďalšie plánovacie obdobie. Vagač na dnešnej tlačovej konferencii pripomenul isté nedostatky pri ich čerpaní, pričom mimovládky majú nápady na zefektívnenie ich využitia.

Okrem pozitívneho prínosu MVO sa diskutovalo o sporných veciach. "Uvedomujeme si, že situácia nie je čierno-biela, že tu nie sú len pozitívne príklady činnosti mimovládnych organizácií," uviedol Juraj Rizman z Greenpeace Slovensko. Týka sa to napríklad problémov nelegálnych verejných zbierok. Zákon by sa mal na budúci rok novelizovať.

Zástupcovia tretieho sektora rozoberali i nastavenie petičnej legislatívy. Požadujú pre občanov väčšiu zrozumiteľnosť a lepší prístup k informáciám legislatívneho procesu. To zahŕňa napríklad zjednodušenie portálu právnych predpisov, ako aj zlepšenie inštitútu hromadnej pripomienky. Chýba im tiež zákon o lobingu, v ktorom by boli zahrnuté aj mimovládne organizácie.

K ďalším prioritám patrí multirezortná odborná diskusia o príprave legislatívy týkajúcej sa všeobecných prospešných služieb poskytovaných na neziskovom princípe v sociálnej, zdravotnej oblasti a vo vzdelávaní. Pozdvihnúť by sa mal i spoločenský status dobrovoľníctva.