Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie chcú s premiérom hovoriť o aktuálnych témach

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Dano Veselský

Za dôležité považujú, aby o témy prejavil premiér osobný záujem a verejne deklaroval ochotu realizovať záväzky vlády vyplývajúce z jej programového vyhlásenia.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Sedem mimovládnych organizácií (MVO) požiadalo Úrad vlády (ÚV) SR o stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Hovoriť s ním chcú o viacerých aktuálnych témach. Ako vo štvrtok informovali TASR, reagujú tak na situáciu najmä v oblasti výberových konaní, vývoja transparentnosti a dôvery v štát. ÚV SR deklaruje záujem o stretnutie.

Peter Kulich zo Slovensko.Digital, Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu, Michal Piško z Transparency International Slovensko, Peter Kunder z Aliancie Fair-play, Katarína Batková z Via Iuris, Dušan Zachar z INEKO a Veronika Prachárová z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť tvrdia, že ponúkajú konštruktívny dialóg a diskusiu o spoločných efektívnych opatreniach.

Za dôležité považujú, aby o tieto témy prejavil premiér osobný záujem a verejne deklaroval ochotu realizovať záväzky vlády vyplývajúce z jej programového vyhlásenia.

ÚV TASR informoval, že premiér má o stretnutie záujem. "Momentálne sa hľadá vhodný termín," dodal ÚV.

Mimovládne organizácie tvrdia, že napriek ambicióznym záväzkom z programového vyhlásenia vlády na zvyšovanie odbornosti a transparentnosti pri obsadzovaní postov v štátnej správe sa viacero dôležitých výberových konaní stalo predmetom širokej verejnej kritiky. "Sme svedkami politických nominácií na odborné pozície, procesne nezvládnutých výberových konaní či dokonca vylúčenia verejnej kontroly, čo má za následok narušenie dôvery v inštitúcie a výberový proces do dôležitých inštitúcií a orgánov," poznamenali.

MVO tvrdia, že súčasná vláda by mala nastaviť štandardy a mechanizmy, ktoré zabezpečia stabilitu a dlhodobú odolnosť systému, ktorý musí odolať akýmkoľvek neprípustným tlakom aj do budúcna.