Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Mimovládky i občania kritizujú návrh novely zákona o interrupciách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Strana ĽSNS ním chce sprísniť potratovú politiku na Slovensku a zakázať svojvoľné a neodôvodnené interrupcie.

Bratislava 23. mája (TASR) – Takmer 50 mimovládnych organizácií a iniciatív a ďalších viac ako 100 občanov vyzýva poslancov a poslankyne Národnej rady (NR) SR, aby nepodporili návrh novely zákona o umelom prerušení tehotenstva. Strana ĽSNS ním chce sprísniť potratovú politiku na Slovensku a zakázať svojvoľné a neodôvodnené interrupcie.

"Vyzývame vás, aby ste hlasovali proti tomuto fašistickému návrhu zákona a teraz a ani v budúcnosti nepripustili obmedzovanie práv žien a kontrolovanie ich životov prostredníctvom reštrikcií v prístupe k umelému prerušeniu tehotenstva," uvádza sa v otvorenom liste.

Ženy majú podľa nich právo rozhodovať sa o počte a čase narodenia svojich detí, zároveň taktiež právo na prístup k prostriedkom, ktoré toto rozhodovanie umožňujú. Návrh zákona preto považujú za ostrý zásah do ich osobnej integrity a ich práva na súkromie, ľudskú dôstojnosť, osobnú slobodu a vyznanie.

"Snahy o obmedzenie práva na interrupciu dehonestujú ženy, pretože vychádzajú z predpokladu, že nie sú schopné robiť zodpovedné a uvážené rozhodnutia o svojom živote a zdraví," zdôrazňujú ďalej v liste. Rozhodovanie o pokračovaní, prípadne nepokračovaní v tehotenstve je podľa nich citlivá a výsostne individuálna a intímna situácia, pričom nie je prípustné, aby sa stala predmetom štátnej kontroly.

Sú tiež presvedčení, že ak má skutočne ísť o ochranu života, je potrebné sa sústrediť na také opatrenia, ktoré podporujú ženy a sú efektívne pri znižovaní počtu interrupcií. Ide napríklad o prístup k moderným formám antikoncepcie, k nezaujatým informáciám o plánovanom rodičovstve či k objektívnej sexuálnej výchove na školách. "V neposlednom rade odstráňme prekážky, ktorým už v súčasnosti ženy čelia pri prístupe k interrupciám, ako sú napríklad čakacie lehoty, povinná ohlasovacia povinnosť či poplatky," vyzývajú v liste.

Upozorňujú tiež, že zákaz interrupcií vedie k nutnosti podstupovať interrupcie v zahraničí, k nebezpečným nelegálnym zákrokom či zvýšenej úmrtnosti žien. Celosvetovo prestavujú interrupcie v nebezpečných podmienkach hlavnú príčinu chronických a často nezvrátiteľných zdravotných problémov. Ročne takto umrie zhruba 80.000 žien.

Návrh ĽSNS vychádza podľa predstaviteľov strany z prirodzenej nutnosti chrániť aj životy nenarodených detí. Argumentuje morálnymi dôvodmi a opiera sa o Ústavu SR, kde sa uvádza, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením. Strana chce presadiť, aby potraty boli možné len v troch prípadoch. Prvým je, ak je ohrozený život matky, druhým, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu. Treťou možnosťou má byť, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu.

Súčasné ustanovenie, ktoré dovoľuje interrupcie do 12. týždňa tehotenstva, chcú zo zákona vypustiť. Zároveň tam chcú doplniť pravidlo, že cudzinkám bude možné vykonať umelé prerušenie tehotenstva len v prípade ohrozenia ich života a s ich súhlasom.